ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe na oleju ze śliwkami

Ciasto drożdżowe na oleju ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
1 szklanka cukru
50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych
1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego. przestudzonego masła
250 ml letniego mleka
śliwki
szczypta soli
na kruszonkę:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
160 g masła roztopionego
Wszystkie składniki powinny mieć temp.pokojową.
Przygotowanie :
Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek i wsypać rozkruszone lub suche drożdże, dodać cukier
Całość zalać letnim mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 min.do ruszenia drożdży
Po tym czasie dodać sól, roztrzepane jajka i olej
Zmiksować ciasto mikserem do połączenia składników, przykryć ściereczką, odstawić na 1 i 1/2 godz. do podwojenia objętości
Formę 20 x 33 cm wyłożyć papierem
Wyrośnięte ciasto krótko zmiksować
Wyłożyć do foremki, wyrównać, pokrojone śliwki ułożyć skórką do dołu, posypać kruszonką
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp.na 175*C ( bez termoobiegu), piec przez ok.40 min. do suchego patyczka
Wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim do wystudzenia.
Kruszonka: do miękkiego masła dodać mąkę, cukier, wymieszać, formować kruszonkę.
przepis stąd
Moje uwagi :
c iasto można upiec w trochę większej foremce, będzie niższe i mniej podatne na opadanie.
Mnie się tak zdarzyło, lekko opadło na środku. Ale nie było zakalca.
Ciasto jest dość luźne, śliwki które ułożyłam pokroiłam na ćwiartki.
Następnym razem ułożę zdecydowanie więcej śliwek, miałam obawy, że zapadną się i ciasto będzie zakalcowate. Ale było puszyste i smaczne.
Wypróbuję też z innymi drobnymi owocami.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/08/ciasto-drozdzowe-na-oleju-ze-sliwkami.html