Wykonanie
Składniki :500 g
mąki pszennej, najlepiej tortowej1 szklanka
cukru50 g
drożdży świeżych lub 21 g
drożdży suchych1/2 szklanki
oleju lub rozpuszczonego. przestudzonego
masła250 ml letniego
mlekaśliwkiszczypta
solina kruszonkę:180 g
mąki pszennej100 g
cukru160 g
masła roztopionegoWszystkie składniki powinny
mieć temp.pokojową.
Przygotowanie :Do miski wysypać
mąkę, zrobić dołek i wsypać rozkruszone lub suche
drożdże, dodać
cukierCałość zalać letnim
mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 min.do ruszenia
drożdżyPo tym czasie dodać
sól, roztrzepane
jajka i
olejZmiksować ciasto mikserem do połączenia składników, przykryć ściereczką, odstawić na 1 i 1/2 godz. do podwojenia objętościFormę 20 x 33 cm wyłożyć papieremWyrośnięte ciasto krótko zmiksowaćWyłożyć do foremki, wyrównać, pokrojone
śliwki ułożyć skórką do dołu, posypać kruszonkąCiasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp.na 175*C ( bez termoobiegu), piec przez ok.40 min. do suchego patyczkaWyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim do wystudzenia.
Kruszonka: do miękkiego
masła dodać
mąkę,
cukier, wymieszać, formować kruszonkę.przepis stądMoje uwagi :c iasto można upiec w trochę większej foremce, będzie niższe i mniej podatne na opadanie.Mnie się tak zdarzyło, lekko opadło na środku. Ale nie było zakalca.Ciasto jest dość luźne,
śliwki które ułożyłam pokroiłam na ćwiartki.Następnym razem ułożę zdecydowanie więcej
śliwek, miałam obawy, że zapadną się i ciasto będzie zakalcowate. Ale było puszyste i smaczne.Wypróbuję też z innymi drobnymi
owocami.