Wykonanie
Czasu mam sporo, więc dziś u mnie sernik, prawie świąteczny :)
Składniki:masę
serową:400 g
sera twarogowego70 g
masła roztopionego200 ml
śmietanki 30 %40 g budyniu
śmietankowego180 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2
jajka6
białekEwentualnie polewa z
czekolady:tabliczka
czekolady gorzkiejłyżka dwie
masłaSkładniki rozpuszczamy w łaźni
wodnej.
Przygotowanie:masy serowej:Do miski dajemy
jajka i
cukier- ubijamyDo ubitej masy dodajemy stopniowo przemielony
ser, roztopione
masło,,
śmietanę i
budyńMiksujemy składniki do połączenia
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcamy szpatułkąPrzekładamy masę na spód, na który układamy ewentualnie
biszkoptyPieczemy w temp.180*C przez 50-60 min.Pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia ciasta.Jak dla mnie sernik smaczniejszy bez
polewy czekoladowej.przepis stąd z moimi modyfikacjami.
Wczoraj wiosna, a dziś wrzośce przykryte śniegiem:(
Słoneczko robi swoje i powoli topi śnieg...