Wykonanie
AdvertisementsPyszne ciasto ze świeżymi
borówkami, w sam raz na letnie dni.KRUCHY SPÓD DO CIASTA1 szklanka niebielonej
mąki½ szklanki pełnoziarnistej
mąki pszennej2 łyżki nierafinowanego
cukru trzcinowego2 łyżki
mleka sojowego1 łyżeczka
soli½ szklanki
oliwy z oliwek extra lightNADZIENIE4 ½ szklanki
borówek amerykańskich½ szklanki
wody2 łyżki
skrobi kukurydzianej½ – ¾ nierafinowanego
cukru trzcinowego½ łyżeczki
soku z cytrynyWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto wymieszać.Wykleić
ciastem dno okrągłej żaroodpornej formy.Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.Pozostawić do ostygnięcia.W zakręconym słoiku wymieszać przez potrząsanie ½ szklanki
wody ze
skrobią kukurydzianą, dodać
brązowy cukier.Przelać do garnka i dodać ½ szklanki
borówek. Doprowadzić do wrzenia i gotować często mieszając, aż zgęstnieje. Lekko ostudzić.Dodać pozostałe
borówki i
sok z cytryny.Wyłożyć na upieczony spód do ciasta. Schłodzić i podawać.
Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.[Głosów: 0 Average: 0 /5]Podsumowanie
Nazwa przepisuNazwa autoraKaren HoughtonOpublikowany2020-08-17Czas przygotowania30MCzas przyrządzenia30MCałkowity czas1H