ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze świeżymi borówkami

Ciasto ze świeżymi borówkami

nazwa

Wykonanie

Advertisements
Pyszne ciasto ze świeżymi borówkami, w sam raz na letnie dni.
KRUCHY SPÓD DO CIASTA
1 szklanka niebielonej mąki
½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżeczka soli
½ szklanki oliwy z oliwek extra light
NADZIENIE
4 ½ szklanki borówek amerykańskich
½ szklanki wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
½ – ¾ nierafinowanego cukru trzcinowego
½ łyżeczki soku z cytryny
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
Wykleić ciastem dno okrągłej żaroodpornej formy.
Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
W zakręconym słoiku wymieszać przez potrząsanie ½ szklanki wody ze skrobią kukurydzianą, dodać brązowy cukier.
Przelać do garnka i dodać ½ szklanki borówek. Doprowadzić do wrzenia i gotować często mieszając, aż zgęstnieje. Lekko ostudzić.
Dodać pozostałe borówki i sok z cytryny.
Wyłożyć na upieczony spód do ciasta. Schłodzić i podawać.
Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.
[Głosów: 0 Average: 0 /5]
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Nazwa autora
Karen Houghton
Opublikowany
2020-08-17
Czas przygotowania
30M
Czas przyrządzenia
30M
Całkowity czas
1H
Źródło:https://zdrowienatalerzu.pl/ciasto-ze-swiezymi-borowkami