Wykonanie
Płynna
czekolada stanowi dodatek do wielu ciast,
ciasteczek,
tortów czy innych wyrobów cukierniczych. Chociaż w sklepach można nabyć gotowe polewy, warto pokusić się o samodzielne jej przygotowanie. Zastanawiasz się, jak rozpuści czekoladę? Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz to bezbłędnie.Przygotowywanie płynnej
czekolady warto opanować do perfekcji – tym bardziej, że nie jest to trudna sztuka. Trzeba tylko trzymać się kilku najważniejszych zasad, dzięki którym cały proces pójdzie sprawnie i bez problemów.Tego nie róbZastanawiasz się, jak rozpuścić czekoladę? Częstym błędem popełnianym przez amatorów cukiernictwa jest próba roztopienia tabliczki bezpośrednio na palniku. Skutkuje to po prostu przypaleniem
czekolady.Jak rozpuścić
czekoladę w kąpieli wodnej?Jeśli zastanawiasz się, jak rozpuścić
czekoladę, najbardziej popularną metodą jest kąpiel
wodna.Połam
czekoladę na mniejsze części.Umieść je w szklanej miseczce.Rondelek zalej niewielką ilością
wody i gotuj na wolnym ogniu.Miskę umieść nad garnkiem i czekaj aż
czekolada się rozpuści.Aby roztapianie w kąpieli
wodnej zakończyło się sukcesem, trzeba pamiętać o kilku kwestiach:należy wybierać wyłącznie
czekoladę dobrej jakości, np. E. Wedel
Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
czekolada połamana znacznie szybciej i równomiernie się rozpuszcza,wnętrze miseczki powinno być suche – pozbawione nawet kropelek
wody,roztapianie
czekolady musi zachodzić bardzo powoli – na wolnym ogniu; w przeciwnym razie może dojść do jej rozwarstwienia lub przypalenia,
czekoladę umieszczoną w naczyniu należy mieszać rzadko albo wcale – najlepiej, jeśli sama się roztopi.Jak rozpuścić
czekoladę w mikrofalówce?Płynną
czekoladę można uzyskać za pomocą kuchenki mikrofalowej. Cała procedura sprowadza się do zaledwie kilku kroków.Drobno posiekaną
czekoladę umieść w szklanej miseczce.Nastaw mikrofalówkę na średnią moc i czas ok. 60 sekund.Włącz urządzenie.Wyjmij miskę i wymieszaj
czekoladę.Ponownie umieść ją w mikrofalówce – na kilka 15-sekundowych sesji, za każdym razem mieszając.
Czekolada rozpuszczona w mikrofalówce powinna być błyszcząca i bez grudek.Pamiętaj, aby nie rozpuszczać
czekolady przez długi czas oraz na zbyt dużej mocy – może spowodować to jej przypalenie.Płynna
czekolada z dodatkiem kremówkiAby uzyskać płynną
czekoladę, możesz rozpuścić ją w gorącej kremówce. Jak postępować w tym przypadku?W garnuszku zagotuj
śmietanę kremówkę, nie doprowadzając jej do wrzenia.Zdejmij z palnika, a następnie wrzuć do rondelka drobno pokruszoną
czekoladę.Poczekaj aż
czekolada sama się rozpuści, od czasu do czasu mieszając.Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami (niezależnie od wybranej metody), rozpuszczanie
czekolady nie będzie sprawiać żadnych trudności. Uda się uzyskać odpowiednią konsystencję, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów.