Wykonanie
Większość z nas doskonale pamięta ukochane smaki z dzieciństwa w postaci
przetworów przygotowywanych przez nasze mamy i babcie na zimę. Dziś coraz częściej sięgamy po produkty ze sklepu. Decyduje łatwa dostępność i brak czasu. Jednak nic nie smakuje tak doskonale, jak domowe
przetwory, których przyrządzenie w rodzinnym gronie jest zresztą źródłem ogromnej satysfakcji.Zachęcając naszych czytelników, by powrócili do korzeni, z przyjemnością prezentujemy przepis na
powidła śliwkowe z
czekoladą. Chociaż gotowanie powideł trwa kilka godzin, tak naprawdę receptura jest dość prosta. Z kolei smażone
śliwki wyśmienicie komponują się z
czekoladową goryczką!Jak przygotować
śliwki na powidła?Najlepszym wyborem do przygotowania powideł będą najpopularniejsze
śliwki węgierki. Ich miąższ dość łatwo odchodzi od pestek, co znacząco ułatwi zadanie, jeśli pragniemy przygotować duży zapas
przetworów. Poza tym, węgierki mają po prostu idealny smak. Nie są ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Aby przygotować idealne powidła ze
śliwek z
czekoladą, należy skorzystać z 2 kg
owoców, około 300 g
cukru, oraz tabliczkę
czekolady. Ilość składników można dowolnie zwiększyć zachowując proporcje i smażąc powidła nieco dłużej. W naszych powidłach doskonale sprawdziła się
czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel . Opcjonalnie do powideł możemy dodać także kilka łyżek aromatycznego
kakao.
Śliwki należy dokładnie umyć, a następnie pozbyć się pestek i pokroić
owoce w ćwiartki.Do smażenia powideł warto wybrać patelnię o grubym dnie.
Powidła śliwkowe z
czekoladą to dość prosty przepis, który jednak wymaga odrobiny skrupulatności.
Owoce powinny smażyć się na małym ogniu przez kilka godzin, przynajmniej trzy.
Śliwki należy raz na jakiś czas dokładnie mieszać, aby uniknąć przywarcia
owoców do dna patelni.Kiedy należy dodać do powideł pozostałe składniki? Optymalny moment to mniej więcej godzina przed zakończeniem smażenia. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni jednocześnie.
Gorzką czekoladę warto wcześniej pokruszyć lub przynajmniej podzielić na mniejsze kostki. Inaczej czeka nas więcej pracy przy mieszaniu powideł. Należy zachować ostrożność przy wsypywania
cukru na patelnię. Tę czynność lepiej wykonywać partiami, co chwilę mieszając
owoce i sprawdzając, czy powidła nie są zbyt słodkie. 300 g
cukru to właściwie maksymalna ilość, jaką możemy dodać do
śliwek. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że
owoce i
czekolada będą na tyle słodkie, że wystarczy znacznie mniej
cukru.Po upływie godziny powidła należy umieścić w czarnych wyparzonych słoiczkach i zamknąć. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.Do czego wykorzystać
powidła śliwkowe z czekoladą?
Powidła śliwkowe z
czekoladą mają wiele zastosowań w rodzimej kuchni. Można dodawać je do naleśników i kanapek spożywanych na śniadanie lub kolację. Dzięki długiemu smażeniu doskonale rozsmarowują się na powierzchni
pieczywa.
Powidła śliwkowe z
czekoladą to także wymarzony dodatek do wielu domowych wypieków. Bardzo często korzystamy z nich przygotowując wielkanocne mazurki, nadziewane
ciasteczka,
torty czy coraz bardziej popularną w
polskich domach tartę na słodko. Powidła mogą także stanowić wspaniały dodatek do deserów i
lodów z
bitą śmietaną.