Biszkoptowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-składniki jak na biszkopt, przepis tu
-2 kg jabłek
-cukier
-cukier waniliowy
-4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt pieczemy wg przepisu na dwóch osobnych brytfannach. Studzimy.
Żelatynę zalewamy wodą , żeby ją przykryło i odstawiamy na napęcznienia.
Jabłka obieramy , kroimy w plastry i prażymy, dodajemy cukier waniliowy i cukier.
Jeśli jabłka są słodkie nie trzeba dodawać cukru! Lekko studzimy.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofali , żeby się rozpuściła, ale uważać żeby nie zagotować. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłych jabłek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka mają tężęć. Jeśli są zbyt rzadkie można dołożyć żelatyny !Lekko ścięte jabłka są już gotowe do przełożenia.
Biszkopty pączujemy/woda z cytryną/ .Przekładamy: biszkopt-jabłka-biszkopt.
Odstawiamy do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/02/16/biszkoptowa-szarlotka