Sajgonki

nazwa

Wykonanie

Sajgonki można robić na różne sposoby, ja tym razem robię tylko warzywne.
Składniki:
-cebula czerwona
-3 marchewki
-2 pietruszki
-mały seler
-po połowie papryki żółtej i czerwonej
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-chili
-papier ryżowy
-olej do smażenia
Wykonanie:
Warzywa kroimy w drobne paski , cebulę w piórka i po kolei na olej wrzucamy cebulę , blanszujemy , następnie marchew i resztę warzyw. Dusimy mieszając od czasu do czasu.
Doprawiamy na ostro, Warzywa powinny być chrupkie. Studzimy.
Ryżowy papier moczymy parę sekund w wodzie, kładziemy na ściereczkę i obracamy z jednej na drugą stronę. Nakładamy farsz , zawijamy boki do środka i dalej jak naleśnik.
Papier robi się wilgotny i ładnie się skleja. Układamy w odstępach bo się sklejają.
Sajgonki smażymy do rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z ostrym sosem
słodko-kwaśnym.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/02/16/sajgonki