Wykonanie
Wytrawne muffiny z
chleba tostowego sprawdzą się na każdej imprezie jako niezwykle prosta i szybka przekąska na ciepło. Te mini tosty w formie koszyczków są z
kabanosami,
cheddarem,
papryką,
oliwkami,
cebulą dymką i
jajkiem, a całość została zapieczona w piekarniku.Możecie je podać zarówno na ciepło, ale też na zimno. Jeśli wybieracie opcję na ciepło, którą zdecydowanie polecam, to przygotujcie całość do etapu przed wlaniem
jajka oraz osobno przygotujcie
jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin, a tuż przed podaniem wystarczy je zalać
jajkiem, zapiec i będą wyborne i co ważne świeżo przygotowane.Polecam Wam też muffiny tostowe w wersji z
szynką szwardzwaldzką i
czerwoną papryką .12 sztukSkładniki12 kromek
chleba tostowego50 g
kabanosów, tj ok. 2
kabanosy50 g
sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)1/6
zielonej papryki, dużej50 g zielonych
oliwek bez pestek2 łyżki
zielonej cebulki dymki2
jajka1 łyżka
śmietany 18%3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzudo wysmarowania formy1 łyżeczka
masłado dekoracji1 łyżeczka
zielonej cebulki dymkidodatkowoforma na muffiny, na 12 szt.Wykonanieroztopić łyżeczkę
masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny z
chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczki
kabanosy pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie
między koszyczkami
chlebakawałek
papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część
cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Pokroić
oliwki.
Ser pokroić w drobną kostkę
paprykę,
oliwki,
cebulkę i
ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich
śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać
jajka ze
śmietaną do koszyczków, na mieszankę
kabanosów,
sera i warzywwstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumieniąmuffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej,
zielonej cebulki dymkiPrzepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także