ßßß Cookit - przepis na Tostowe muffiny z kabanosem, serem i jajkiem

Tostowe muffiny z kabanosem, serem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Wytrawne muffiny z chleba tostowego sprawdzą się na każdej imprezie jako niezwykle prosta i szybka przekąska na ciepło. Te mini tosty w formie koszyczków są z kabanosami, cheddarem, papryką, oliwkami, cebulą dymką i jajkiem, a całość została zapieczona w piekarniku.
Możecie je podać zarówno na ciepło, ale też na zimno. Jeśli wybieracie opcję na ciepło, którą zdecydowanie polecam, to przygotujcie całość do etapu przed wlaniem jajka oraz osobno przygotujcie jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin, a tuż przed podaniem wystarczy je zalać jajkiem, zapiec i będą wyborne i co ważne świeżo przygotowane.
Polecam Wam też muffiny tostowe w wersji z szynką szwardzwaldzką i czerwoną papryką .
12 sztuk
Składniki
12 kromek chleba tostowego
50 g kabanosów, tj ok. 2 kabanosy
50 g sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)
1/6 zielonej papryki, dużej
50 g zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki zielonej cebulki dymki
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
do wysmarowania formy
1 łyżeczka masła
do dekoracji
1 łyżeczka zielonej cebulki dymki
dodatkowo
forma na muffiny, na 12 szt.
Wykonanie
roztopić łyżeczkę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny z chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczki
kabanosy pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie między koszyczkami chleba
kawałek papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Pokroić oliwki. Ser pokroić w drobną kostkę
paprykę, oliwki, cebulkę i ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać jajka ze śmietaną do koszyczków, na mieszankę kabanosów, sera i warzyw
wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumienią
muffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej, zielonej cebulki dymki
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/tostowe-muffiny-z-kabanosem-serem-i-jajkiem