Wykonanie
Rewelacyjna
sałatka na imprezy i domówki –
sałatka makaronowa z
kabanosami,
oliwkami i
papryką. Bardzo szybka w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość i chrupkość. Możecie dowolnie zmienić proporcje
śmietany i
majonezu, zależnie, który składnik lubicie bardziej i na ile
sałatka ma być lżejsza. Moim zdaniem proporcje mniej więcej pół na pół sprawdzają się najlepiej w tego typu sosach do sałatek.Jak zrobić najlepsze jedzenie na domówkę? – właśnie z tą
sałatką makaronową :)Porcje dla 4 do 6 osóbSkładniki150 g
makaronu krótkiego, np. muszelek5
kabanosów (w
sumie ok. 130 g)1
czerwona cebula, średniej wielkości50 g
oliwek czarnych, bez pestek50 g
oliwek zielonych, bez pestek1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1/2 pęczka
pietruszki zielonej120 g
pomidorków koktajlowych3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
majonezu1 i 1/2 łyżki
śmietany 18%Wykonanie
makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i zostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszać go, by się nie skleił
kabanosy pokroić na małe kawałki.
Papryki i
cebulę pokroić w kostkę.
Oliwki można dodać w całości lub przekroić np. na pół.
Natkę pietruszki posiekać
makaron wymieszać ze wszystkimi warzywami. Doprawić
solą,
pieprzem i przemieszać. Następnie dodać
śmietanę z
majonezem i ponownie wymieszaćpodawać od razu lub można przechować w lodówce
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także