Wykonanie
Aksamitna i gęsta konsystencja – taka powinna być prawdziwa
czekolada do picia. Aby jej skosztować, wcale nie musisz wybierać się do kawiarni czy pijalni
czekolady. Taki
napój z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj przepis, a będziesz do niego często wracać w długie zimowe wieczory.Nie ma nic lepszego niż gorąca
czekolada do picia, która rozgrzewa całe ciało – od czubka głowy po koniuszki palców. Dlatego jest niezastąpionym
napojem w okresie zimowym – wtedy, gdy na dworze panują ujemne temperatury. Naucz się więc go przyrządzać, by delektować się nim za każdym razem, gdy tylko masz ochotę.
Czekolada do picia w wersji podstawowejChociaż w sklepach znajdziesz gotową
czekoladę do picia, nie kupuj jej – w większości przypadków skład takich produktów to niemal sam
cukier. Lepiej więc przygotować
gorący napój do picia samodzielnie.Będziesz potrzebować:200 g
czekolady mlecznej E.Wedel,100 ml
śmietany kremówki 36%,250 ml
mleka pełnotłustego.Jeżeli lubisz gęstszą
czekoladę, użyj o jedną tabliczkę więcej.Gorąca
czekolada do picia jest prosta i szybka w przygotowaniu – cały proces składa się z zaledwie kilku kroków.
Mleko zagotuj ze
śmietanką.Dodaj
czekoladę połamaną na drobne kawałki.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – aż do momentu, w którym
czekolada się rozpuści.Zdejmij z palnika.Podawaj na gorąco, np. z dekoracją z
bitej śmietany.Wariacje na temat gorącej
czekolady do piciaJeżeli nie stronisz do kulinarnych eksperymentów, a klasyczna
czekolada do picia już Ci się znudziła, możesz przygotować ją w wielu innych odsłonach.
Czekolada do picia na ostroCzy wiesz, że
czekolada i
chilli to połączenie idealne, które rozgrzewa jeszcze mocniej i pobudza
kubki smakowe?Do przygotowania
napoju w takiej wersji będziesz dodatkowo potrzebować 2 łyżeczek
cynamonu oraz ½ łyżeczki sproszkowanego
chilli (pierwszy raz możesz dać jeszcze mniej tej
przyprawy). Składniki te dodaj w momencie dodawania pokruszonej
czekolady.Uwaga!
Czekolada do picia z
chilli nie nadaje się jako
napój dla dzieci.
Czekolada do picia w wersji egzotycznejGorąca
czekolada może zyskać nieco egzotycznej nuty, jeśli
mleko krowie zastąpisz
mlekiem kokosowym. Postępuj zgodnie z podstawowym przepisem.
Czekolada do picia z nutą
pomarańczyCzekolada i
pomarańcza to również doskonałe połączenie smakowe. Warto to wykorzystać, przygotowując
napój w nieco bardziej orzeźwiającej wersji.Podstawowy przepis rozszerz o takie składniki jak: ½ łyżeczki
cynamonu, szczypta
soli, 1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej. Postępuj jak w standardowym przepisie, wszystkie składniki dodając – wraz z kawałkami
czekolady – do gotującej się
śmietanki i
mleka.Niezależnie od tego, który wariant
czekolady do picia wybierzesz, możesz zadbać o smakowitą dekorację
napoju. Na wierzch wyciśnij
bitą śmietanę i oprósz
kakao, startą
czekoladą, startą
chałwą lub kosteczkami Ptasiego Mleczka E.Wedel. W ten sposób stworzysz deser, który będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.