Wykonanie
Czekoladowa polewa stanowi uwieńczenie ciasta. Chociaż można skorzystać z gotowych produktów, lepiej pokusić się o samodzielne jej przygotowanie. Warto, ponieważ przyrządzona we własnej kuchni, nie tylko dobrze smakuje, ale i doskonale się prezentuje. Grunt to znaleźć przepis na polewę idealną. Sprawdź, jak ją przygotować.
Czekoladowa polewa może występować w wielu wariantach. Niektórzy przyrządzają ją
między innymi z
kakao, a dla wielu cukierników jedyną dopuszczalną wersją jest polewa z prawdziwej
czekolady. Ty możesz na tym
polu eksperymentować, wybierając przepis najbardziej odpowiadający Twoim oczekiwaniom.
Czekoladowa polewa lustrzanaLustrzana
czekoladowa polewa to idealna propozycja, która pozwoli na udekorowanie
tortu. Sprawi, że jego powierzchnia będzie idealnie gładka – niczym tafla lustra.Do przygotowania polewy będziesz potrzebować:100 g prawdziwego
masła,100 g drobnego
cukru,100 ml
śmietany kremówki 36%,4 łyżki
kakao,1 łyżeczki
żelatyny,2 łyżki gorącej
wody.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. W rondelku umieść
masło,
cukier, kremówkę i
kakao. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników – całość mieszaj od czasu do czasu.Polewę zagotuj, a następnie odstaw do wystygnięcia. Dodaj rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszaj. Ponownie odstaw do ostygnięcia i stężenia.Gdy
czekoladowa polewa będzie miała konsystencję półpłynną, wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia.Uwaga! Jeśli chcesz udekorować wierzch
tortu polanego
czekoladą, musisz zrobić to jeszcze przed włożeniem ciasta do lodówki. Gdy polewa zastygnie, trudno będzie ułożyć dekoracje – tak, aby stabilnie się trzymały.Sos ganacheGanache to aksamitna
czekoladowa polewa, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast i
tortów. Wykorzystasz ją na wiele sposobów – w zależności od temperatury może być półpłynną polewą lub
czekoladową kostką rozpuszczającą się natychmiast w ustach. Ty decydujesz.Składniki na sos ganache:50 g
masła,120 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,180 ml
śmietany kremówki 36%,2 łyżki drobnego
cukru.Wszystkie składniki umieść w szklanej misce, a następnie rozpuść w kąpieli
wodnej. Zwróć uwagę, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni
wody. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmij miskę z garnka.Jeśli sos ganache chcesz użyć jako
czekoladowa polewa, odstaw na chwilę do ostygnięcia. Jeżeli chcesz z niego przygotować domowe praliny, zalej foremki i wstaw do lodówki na kilka godzin.Idealna
czekoladowa polewa – o czym pamiętać?Chociaż
czekoladowa polewa jest prosta w przygotowaniu, łatwo ją zepsuć. Dlatego warto kierować się kilkoma poniższymi wskazówkami, które pomogą uniknąć typowych błędów.Pamiętaj o tym, by zawsze:wybierać świeże składniki dobrej jakości,mieszać składniki tylko wtedy, gdy jest to konieczne, w przypadku kąpieli
wodnej – miska nie może dotykać tafli
wody.Dzięki temu zyskasz pewność, że
czekoladowa polewa zawsze się uda.