ßßß Cookit - przepis na Niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek

Niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek

nazwa

Wykonanie

Przepis na niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek powstał specjalnie po to, aby przybliżyć Wam dietę osób chorych na felynoketonurię. Dieta przy tym schorzeniu jest kluczowa, bowiem gwarantuje prawidłowy rozwój intelektualny. Fenyloketonuria (PKU) jest najczęściej spotykaną, genetycznie uwarunkowaną, wrodzoną wadą metabolizmu spowodowaną całkowitym lub częściowym brakiem aktywności enzymu wątrobowego. Wyłączenie z diety wysokobiałkowych produktów spożywczych wiąże się z koniecznością wprowadzenia pokarmów zastępczych. Źródłem białka w diecie PKU są specjalne zamienniki białkowe zwane w skrócie preparatami. Znajdziecie je w poniższym przepisie, jak np. napój ProZero czy mąka niskobiałkowa. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o samej fenyloketonurii, zapraszam na stronę Vitapku .
Tym przepisem chcę Wam udowodnić, że mimo ograniczenia składników, możemy stworzyć na prawdę coś smacznego 🙂
Porcji: 6 racuchów Czas gotowania: 45 minut
Składniki
230 miąższu z batata (1 batat)
130 jabłka (1 jabłko)
120 ml napoju ProZero
100 g mąki niskobiałkowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta imbiru
olej do smażenia
Przepis
1
Batata obieramy, kroimy w grube plastry i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut, aby zmiękł. Następnie rozdrabniamy batata widelcem.
2
Jabłko ścieramy na tarce i łączymy z batatem. Po czym dodajemy 120 ml napoju Pro Zero, 100 g mąki, łyżkę proszku do pieczenia oraz szczyptę imbiru. Mieszamy składniki do dokładnego połączenia się. Masa może być lekko kleista.
3
Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy bez dodatków lub z ulubionymi owocami, miodem, syropem klonowym.
Porady
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
*wpis powstał we współpracy z Vitaflo
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/01/niskobialkowe-racuchy-z-batatow-i-jablek