Truskawki pod owsianą kruszonką (5 składników)

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy w pełni, trzeba korzystać przy każdej okazji! Także na śniadanie :) Truskawki pod owsianą kruszonką z masłem orzechowym i miodem to idealny deser albo godny zastępca owsianki. Przygotujecie to danie w kilka chwil, jest szalenie proste i pyszne. Można podać je z lodami, gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Oczywiście, truskawki możecie zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami i cieszyć się tym daniem przez cały sezon!
Porcje: 3-4 porcje
Składniki
truskawki [300 g / ok. 2 szklanki]
płatki owsiane górskie [3 łyżki / 30 g]
mąka [3 łyżki / 45 g]
miód [3 łyżki / 75 g]
masło orzechowe [2 łyżki / 50 g]
Przygotowanie
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i polać łyżką miodu.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
W rondelku podgrzać 2 łyżki masła orzechowego i 2 łyżki miodu. Kiedy będą w miarę płynne, dosypać suche składniki i wymieszać.
Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać na truskawki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Notes
Jeśli używasz masła orzechowego bez żadnych dodatków, polecam dosypać do kruszonki szczyptę soli.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2019/06/truskawki-pod-owsiana-kruszonka-5-skladnikow.html