ßßß
Sezon truskawkowy w pełni, trzeba korzystać przy każdej okazji! Także na śniadanie :) Truskawki pod owsianą kruszonką z masłem orzechowym i miodem to idealny deser albo godny zastępca owsianki. Przygotujecie to danie w kilka chwil, jest szalenie proste i pyszne. Można podać je z lodami, gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Oczywiście, truskawki możecie zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami i cieszyć się tym daniem przez cały sezon!Porcje: 3-4 porcjeSkładniki► truskawki [300 g / ok. 2 szklanki]► płatki owsiane górskie [3 łyżki / 30 g]► mąka [3 łyżki / 45 g]► miód [3 łyżki / 75 g]► masło orzechowe [2 łyżki / 50 g]PrzygotowanieTruskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i polać łyżką miodu.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W rondelku podgrzać 2 łyżki masła orzechowego i 2 łyżki miodu. Kiedy będą w miarę płynne, dosypać suche składniki i wymieszać.Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać na truskawki.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż kruszonka się zarumieni.NotesJeśli używasz masła orzechowego bez żadnych dodatków, polecam dosypać do kruszonki szczyptę soli.Smacznego!