Wykonanie
Witam was moje słoneczka. No w końcu usiadłam i popracowałam troszku na blogu, narobiły mi się małe zaległości, ale wszystko do ogarnięcia. Dzisiaj dzień wolny i w zasadzie odpoczywamy - pracujemy w domu. Za oknem skwar - istna patelnia i jest ponad 35 stopni. Nie idzie wytrzymać. Myślałam, że popada bo naszły chmury, pogrzmiało, ale przeszło wszystko
bokiem. A deszcz jest tak potrzebny, bo sucho strasznie. Wczoraj kombinowałam z goframi, zresztą możecie sobie zobaczyć na moim instagramie - tam też dzisiaj królują gofry
twarogowe. A ja mam tutaj dla was gofry z
płatków owsianych.
Powiem wam, że wyszły tak pyszne, że
będę j robiła częściej i wykorzystywała do posiłków. Gofry mają niski indeks glikemiczny i można je podawać zamiast
chleba z różnymi dodatkami. Ja nawet zamroziłam kilka na próbę i wyciągnę za kilka dni i zobaczę jak się sprawdzą, ale myślę, że będzie ok. Na śniadanie, na kolację, na obiad czy posiłek w pracy. Spróbujcie koniecznie takiej wersji gofrów.Życzę wam cudownego popołudnia i wieczorku i smacznego.Składniki:- 150 g
płatków owsianych- 100 ml
mleka- 100 ml
wody- 2
jajka- 40 g erytrytolu lub
cukru- szczypta
soliDo miski wsypujemy
płatki owsiane i wlewamy
mleko,
wodę, dodajemy
jajka, erytrytol (w przypadku, gdy nie macie problemów z insulinoopornością czy cukrzycą możecie dać inny
cukier) oraz
sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około godzinę, aby
płatki napęczniały.Rozgrzewamy gofrownicę. Lekko smarujemy ją
olejem i nakładamy porcję masy, nie dodawajcie jej za dużo bo
płatki podczas pieczenia jeszcze pęcznieją, rozłóżcie ją po całej powierzchni ale płasko. Pieczemy gofry na rumiano.Jeżeli chcecie gofry zrobić w wersji wytrawnej nie dodawajcie erytrytolu.Upieczone gofry układamy na kratce, aby wystygły. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z
owocami,
jogurtem,
twarogiem.