ßßß Cookit - przepis na Gofry z płatków owsianych

Gofry z płatków owsianych

nazwa

Wykonanie

Witam was moje słoneczka. No w końcu usiadłam i popracowałam troszku na blogu, narobiły mi się małe zaległości, ale wszystko do ogarnięcia. Dzisiaj dzień wolny i w zasadzie odpoczywamy - pracujemy w domu. Za oknem skwar - istna patelnia i jest ponad 35 stopni. Nie idzie wytrzymać. Myślałam, że popada bo naszły chmury, pogrzmiało, ale przeszło wszystko bokiem. A deszcz jest tak potrzebny, bo sucho strasznie. Wczoraj kombinowałam z goframi, zresztą możecie sobie zobaczyć na moim instagramie - tam też dzisiaj królują gofry twarogowe. A ja mam tutaj dla was gofry z płatków owsianych. Powiem wam, że wyszły tak pyszne, że będę j robiła częściej i wykorzystywała do posiłków. Gofry mają niski indeks glikemiczny i można je podawać zamiast chleba z różnymi dodatkami. Ja nawet zamroziłam kilka na próbę i wyciągnę za kilka dni i zobaczę jak się sprawdzą, ale myślę, że będzie ok. Na śniadanie, na kolację, na obiad czy posiłek w pracy. Spróbujcie koniecznie takiej wersji gofrów.
Życzę wam cudownego popołudnia i wieczorku i smacznego.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 40 g erytrytolu lub cukru
- szczypta soli
Do miski wsypujemy płatki owsiane i wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka, erytrytol (w przypadku, gdy nie macie problemów z insulinoopornością czy cukrzycą możecie dać inny cukier) oraz sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około godzinę, aby płatki napęczniały.
Rozgrzewamy gofrownicę. Lekko smarujemy ją olejem i nakładamy porcję masy, nie dodawajcie jej za dużo bo płatki podczas pieczenia jeszcze pęcznieją, rozłóżcie ją po całej powierzchni ale płasko. Pieczemy gofry na rumiano.
Jeżeli chcecie gofry zrobić w wersji wytrawnej nie dodawajcie erytrytolu.
Upieczone gofry układamy na kratce, aby wystygły. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z owocami, jogurtem, twarogiem.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/06/gofry-z-patkow-owsianych.html