Wykonanie
Podczas gorącej pogody często idę na skróty i posługuję się gotowym
ciastem. Tym razem wykorzystałam resztę
ciasta francuskiego, które zostało mi od słodkiej tarty z
owocami i masą
serową. Tego dnia , wykorzystując nagrzany piekarnik robiłam też pizzę i zostało mi trochę ciasta od niej. Farsze do nadziania pasztecików miałam dwa –
szpinak z
serem , który już kiedyś pokazywałam i
mielone mięso z
pieczarkami , do którego dodałam
zielone szparagi. Sezon na
szparagi już powoli się kończy , warto kombinować z nimi różne dania,
póki jeszcze możemy się nimi cieszyć. Wykorzytstałam resztę ciasta do pizzy i tak powstały paszteciki francusko-
drożdżowe , nadziane
mięsem mielonym z
pieczarkami i zblanszowanymi
szparagami.
Gotowe
ciasto francuskiemiseczka ciasta do pizzyok.20 dkg
mięsa mielonegook. 20 dkg
pieczarekłyżka
olejumała
cebulazblanszowane
zielone szparagisól,
pieprz,
zioła prowansalskieMielone mięso doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.
Pieczarki kroimy i dusimy krótko na
oleju, mieszamy z
mięsem.
Szparagi , po odłamamiu zdrewniałych części łodyg przelewamy wrzątkiem na sicie.
Ciasto francuskie lekko wałkujemy, tniemy na pasy szerokości około 20 cm. Na połowie układamy
mięso z
pieczarkami, wciskamy w nie lekko
szparagi. Nakładamy ciasto i zlepiamy, jeśli się lekko przerwie , nie przejmujemy się tym. Na wierzchu „dolepiamy” rozciągnięte ciasto od pizzy. Kroimy na kawałki, takie, jak nam pasuje.Na wierzchu możemy posmarować lekko
olejem , by ładniej się zrumieniły. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15 minut, aż paszteciki uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu studzimy lekko i zjadamy je na ciepło lub, po zupełnym wystudzeniu na zimno.Takie paszteciki francusko-
drożdżowe smakują i wyglądają ciekawiej , niż klasyczne z
ciasta francuskiego ( pokazywałam już kiedyś na blogu zapieczone we francuskim cieście same
szparagi) .
Póki trwa sezon na
szparagi ( a już się kończy), warto zrobić takie pyszne przekąski.Smacznego !
(Odwiedzone 16
razy, 1 dzisiaj)