Wykonanie
W poszukiwaniu nowego smaku
ogórków kiszonych, małosolnych zrobiłam eksperyment.Przygotowałam je trochę inaczej niż zwykle. Dodałam
ostrą papryczkę :)Składniki :
ogórkikoper,
chrzan,
czosneksól- 1 łyżka na litr
wody2
ostre papryczki na słoik litrowy
Przygotowanie:Umyte
ogórki włożyć do słoików uciskając je ściśle, przekładając
koprem, obranym
chrzanem,
czosnkiemDo gorącej
wody dodałam
sól i rozmieszałam ją dokładnieDo każdego słoja dodałam po 2 papryczki, zalałam
wodą i zakręciłam słojePozostawiłam na 3 dni.
Po 3 dniach spróbowałam jaki smak mają moje
ogórki.
Wg mnie mogłam dodać jeszcze co najmniej jedną papryczkę, smak byłby może ostrzejszy, a o taki mi chodziło...
Można użyć gotowej
Przyprawy do Konserwowania
Ogórków-
Cykorii.A na pewno kilka słoików tradycyjne
kiszonych ogórków na zimę zrobię ze świeżą,
ostrą papryczką. Do małosolnych użyłam suszonej.