ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne z ostrą papryczką

Ogórki małosolne z ostrą papryczką

nazwa

Wykonanie

W poszukiwaniu nowego smaku ogórków kiszonych, małosolnych zrobiłam eksperyment.
Przygotowałam je trochę inaczej niż zwykle. Dodałam ostrą papryczkę :)
Składniki :
ogórki
koper, chrzan, czosnek
sól- 1 łyżka na litr wody
2 ostre papryczki na słoik litrowy
Przygotowanie:
Umyte ogórki włożyć do słoików uciskając je ściśle, przekładając koprem, obranym chrzanem, czosnkiem
Do gorącej wody dodałam sól i rozmieszałam ją dokładnie
Do każdego słoja dodałam po 2 papryczki, zalałam wodą i zakręciłam słoje
Pozostawiłam na 3 dni.
Po 3 dniach spróbowałam jaki smak mają moje ogórki.
Wg mnie mogłam dodać jeszcze co najmniej jedną papryczkę, smak byłby może ostrzejszy, a o taki mi chodziło...
Można użyć gotowej Przyprawy do Konserwowania Ogórków- Cykorii.
A na pewno kilka słoików tradycyjne kiszonych ogórków na zimę zrobię ze świeżą, ostrą papryczką. Do małosolnych użyłam suszonej.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/06/ogorki-maosolne-z-ostra-papryczka.html