Drożdżówka z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
16
Cze
Drożdżówka z truskawkami
Loading...
1 Komentarz
Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i lukrem.
Składniki
600g mąki
60g drożdży
1/2 szkl. mleka
150g cukru
5 jaj
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
cukier waniliowy
600-700g truskawek
Kruszonka
100g maki
60g masła
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
Lukier
cukier puder
śmietanka 30%
Ilość składników zależy od tego ile i jakiej gęstości chcemy mieć lukier.
Sposób przygotowania przepisu:
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier kryształ i waniliowy, wbić jaja, wsypać sól, wszystko zmiksować. Miksując porcjami dosypywać mąkę, cały czas miksując lub wyrabiając ręcznie dolewać rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy, równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką.
Piec około 35 minut w 175 *C Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć.
Lukier: do śmietanki dodać cukier dokładnie utrzeć.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/drozdzowka-z-truskawkami