Wykonanie
Lekkie ciasto z
truskawkami (znane Wam z tego przepisu) z delikatnym twistem: upieczone z połowy składników, by było bardziej
owocowe i wilgotne, dodatkowo w ciasto wplotłam pyszne nadzienie
twarożkowe. Smakuje wyśmienicie :-).Składniki na ciasto:3 duże
jajka80 g drobnego
cukru do wypieków75 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia350 g
truskawekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki odszypułkować i przekroić na pół.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać
żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką
olej, dalej ubijając.
Mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
owoce. Nadzienie
serowe przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i, zanurzając rękaw w cieście, wyciskać kleksy masy serowej do ciasta.Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć
cukrem pudrem.Nadzienie
serowe:250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie1 duże
żółtko45 g
cukru8 g
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć lub wymieszać widelcem.Smacznego :-).