Wykonanie
Masz ochotę na
czekoladę w wersji do picia? Wcale nie musisz szukać kawiarni serwujących ten rozgrzewający
napój. Mając zaledwie kilka składników, przyrządzisz go samodzielnie. Poniżej prezentujemy przepis na gorącą
czekoladę, którą przygotujesz w domowym zaciszu.
Czekolada do picia to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przyjemnie słodka, pobudza zmysły i poprawia nastrój. Świetnie sprawdzi się nie tylko w długie zimowe dni, ale również w chłodne letnie wieczory. To doskonały deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.Domowa
czekolada może być równie aromatyczna i intensywna w smaku. Dowodem na to jest poniższy przepis – skorzystaj z niego tylko raz, by powracać do niego bardzo często.Składniki (4 porcje):500 ml
mleka,200 ml
śmietany kremówki 30%,100 g
gorzkiej czekolady,2 łyżki
cukru waniliowego (opcjonalnie).
Czekoladę połam na kawałki.
Mleko, kremówkę i
cukier umieść w rondelku. Mieszaj, doprowadzając do zagotowania. Dodawaj kosteczki
czekolady, cały czas nie przestając mieszać. Zagotuj – do momentu aż
czekolada uzyska gładką i kremową konsystencję.Zdejmij z ognia i przelej do filiżanek.
Czekolada do picia z
likierem migdałowymGorąca
czekolada w podstawowym wydaniu to dopiero początek. Przepis bazowy możesz modyfikować w dowolny sposób. Przykładem może być
czekolada na gorąco z
likierem migdałowym.Składniki (4 porcje):500 ml
mleka,200 ml
śmietanki kremówki 30%,100 g
czekolady mlecznej,30 g ciemnego
kakao,4 łyżki
likieru migdałowego.W rondelku zagotuj
mleko i połowę
śmietanki. Do wrzącego płynu dodaj
kakao i wymieszaj. Zmniejsz ogień. Dodaj połamaną
czekoladę i mieszaj aż do jej roztopienia. Gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia.Do każdej szklanki wlej po 1 łyżce
likieru migdałowego. Przelej
czekoladę.Ubij kremówkę na sztywną pianę. Udekoruj wierzch
czekolady. Możesz posypać
płatkami migdałów i ozdobić
czekoladkami.Gorąca
czekolada po azteckuTo wyrazista
czekolada na gorąco, której pikanterii dodaje odrobina sproszkowanego
chili.Składniki (4 porcje):500 ml
mleka,200 ml kremówki,100 g
gorzkiej czekolady,4 łyżeczki
cynamonu,1 łyżeczka sproszkowanego
chili.W garnuszku zagotuj
mleko i
śmietankę. Stopniowo dodawaj kawałki
czekolady, cały czas mieszając. Dodaj
cynamon i sproszkowane
chili. Gotuj do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
Czekolada na gorąco w tej wersji nie powinna być podawana dzieciom – z uwagi na sporą ilość
chili.Wariantów przyrządzania
czekolady do picia jest wiele.
Gorzką czekoladę możesz zastąpić też
mleczną, a nawet dodać odrobinę
czekolady białej. Wybierz wersję idealną dla siebie i rozkoszuj się jej smakiem.