Wykonanie
4 . 9 (98.4%) 25 vote[s]Czasem trudno wymyślić coś fajnego i nowego na obiad . Tym razem się udało , tak bynajmniej uważają moi chłopcy 😉 Kotlety mielone w czystej formie są przez nich, dość ciężko przyswajalne , nie wiem dlaczego ja je uwielbiam . Najbardziej oczywiście na zimno do kanapki ..mniam 😉 Wracając do mielonych wieprzowych z dodatkiem
ryżu i
koperku , o to już dla chłopaków inna bajka . Wsuwają ,że tylko uszy się trzęsą , uważają je za naprawdę pyszne . Jak to mów mój starszy syn ” są dobre bo nie czuć ich wieprzem ” 😉 Dokładnie ,
koperek skutecznie aromatyzuje kotleciki na tyle ,że są zjadliwe nawet dla przeciwników tego
mięsa . Polecam , smaczne , tanie i szybkie 😉
składniki :0,5 kg
mięsa mielonego z
łopatki1 szklanka
ryżu , ugotowanego na rosole lub
bulionie1
jajko1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartej4 łyżki
mleka1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegopęczek
koperku1/2 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól ,
pieprz do smakudodatkowo :
bułka tarta do obtoczenia
Mięso przekładamy do miski , dodajemy do niego
jajko , ugotowany
ryż ,
bułkę tartą ,
mleko . Następnie dokładamy
koncentrat pomidorowy ,
paprykę, gałkę , wyciśnięte praską ząbki
czosnku i startą na tarce o grubych oczkach
cebulę . Na koniec
miód , posiekany
koperek ,
sól i
pieprz do smaku . Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę . Dzielimy na porcje i z każdej formujemy małe kotleciki . Obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
oleju , na niezbyt dużym ogniu , aż zrobią się rumiane . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Na zimno też są pyszne 😉 Smacznego !