ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z ogórka na maślance

Chłodnik z ogórka na maślance

nazwa

Wykonanie

Nie jestem zwolennikiem chłodników lecz na taki upał jak dziś nie ma nić lepszego.
Ja zrobiłam chłodnik z zielonego ogórka z dodatkiem rzodkiewki, kalarepy i koperku na maślance.
Składniki:
2 ogórki zielone średniej wielkości
1/2 kalarepy
1/2 pęczka rzodkiewki
330 ml. maślanki
1/2 pęczka koperku
2 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól,pieprz.
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać maślankę.
Ogórki obrać ze skórki.
Przekroić na połowę.
Wydrążyć gniazda nasienne i dodać do maślanki.
Jeden ogórek pokroić na mniejsze części i dodać do maślanki.
Zmiksować na gładki krem.
Pozostały ogórek pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego kremu z ogórka i maślanki.
Rzodkiewkę umyć, i oczyścić z liści. (Jeśli liście są świeże nie wyrzucać można je wykorzystać aby przyrządzić surówkę.)
Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.
Z kalarepki odciąć liście.
Bulwę przeciąć na połowę.(Druga polowa może nam posłużyć jako następny składnik do surówki)
Usunąć z wierzchniej skórki.
Zetrzeć na tarce.
Koper umyć.
Posiekać.
Wszystkie składniki takie jak potarta kalarepa, rzodkiewka i posiekany koper dodać do maślanki w której został zmiksowany ogórek.
Dodać kwaśna, gęstą śmietanę.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki by połączyły się smaki.
Uwaga:
Ja podałam z jajkiem po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Na talerzu można po wierzchu posypać jeszcze koperkiem.
Doprawić krem dodatkowo przetartym czosnkiem jeśli ktoś lubi.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/chlodnik-z-ogorka-na-maslance