Wykonanie
Pieczesz ciasto, którego wierzch zamierzasz udekorować? Poznaj przepis na
polewę czekoladową – pomadę wzbogacającą smak każdego domowego wypieku. Warto użyć
gorzkiej czekolady, która delikatnie zbalansuje
słodycz ciasta. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić
polewę czekoladową, skorzystaj z poniższych przepisów.
Polewa czekoladowa na ciasto występuje w wielu różnych wariantach. Chociaż można przyrządzić ją np. z prawdziwego ciemnego
kakao, najlepiej smakuje wersja z
gorzkiej czekolady. Alternatywą może być polewa z
czekolady mlecznej, jednak będzie ona nieco bardziej słodka.Ten przepis na polewę jest przepisem podstawowym. Do przygotowania potrzebujesz tylko dwóch składników. Czas wykonania to zaledwie kilka minut.Składniki:100 g
czekolady gorzkiej,4 łyżki
mleka.
Mleko umieść w rondelku i zagotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokrojoną drobno
czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
Polewa czekoladowa – przepis na bazie kremówkiPolewa na ciasto przygotowana z
czekolady gorzkiej i
śmietany kremówki to tzw. ganache. Jej niewątpliwą zaletą jest to, iż po zastygnięciu nie łamie się – w przeciwieństwie do gotowych
polew czekoladowych rozpuszczanych np. w kąpieli
wodnej.Składniki:100 g
czekolady gorzkiej,50 g
czekolady mlecznej,100 ml
śmietanki kremówki 30%.Do rondelka wlej
śmietankę i dodaj pokruszoną
czekoladę. Podgrzewaj całość na małym ogniu – mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zagotuj ją jeszcze lekko, a następnie zdejmij z palnika i ostudź.Letnią polewą możesz udekorować ciasto. Wstaw je do lodówki, aby ganache stężało.Tak przygotowaną
polewę czekoladową możesz przechowywać w lodówce – w szczelnie zamkniętym pojemniku.Czym zastąpić gorzką czekoladę?Nie masz
gorzkiej czekolady, a pilnie potrzebujesz polewy? Nic straconego – ten składnik możesz zastąpić
kakao. Wybierz jednak to prawdziwe, a nie rozpuszczalny
napój kakaowy.Polewę do ciasta przyrządzisz w prosty sposób. Wystarczy rozpuścić 1/2 kostki
masła, dodać 1-2 łyżki
kakao, kilka łyżek
cukru (w zależności od upodobań
smakowych) oraz odrobinę
wody. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do ostygnięcia. Chłodną polewą udekoruj wierzch ciasta.Ten sam przepis na
polewę czekoladową możesz wykorzystać na wiele sposobów. Podstawowym zastosowaniem jest oczywiście dekoracja ciasta, dzięki
czemu nabiera ono jeszcze lepszych walorów
smakowych. To jednak nie koniec możliwości…
Polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się także jako:dekoracja muffinek,dekoracja eklerków,dodatek do
lodów,dekoracja
tortu.Polewa do ciasta jest bardzo uniwersalna, dlatego warto znać choćby jeden sprawdzony przepis.