Wykonanie
Masz ochotę na intensywnie
czekoladowe ciasto? Poznaj przepisy, które nie wymagają pieczenia. Dzięki temu przepyszny deser przyrządzisz w znacznie krótszym czasie i jeszcze szybciej będziesz mogła delektować się jego wybornym smakiem.Ciasto bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób, które nie dysponują piekarnikiem lub obawiają się tzw. zakalca. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby przygotować słodką przekąskę bez żadnych komplikacji.Ciasta bez pieczenia – przepisyIstnieje wiele przepisów na ciasto
czekoladowe niewymagające pieczenia. Na początek warto ograniczyć się do przyrządzenia kilku najprostszych i najbardziej popularnych.Ciasto
czekoladowe – blok z
herbatnikamiJeśli chodzi o to ciasto
czekoladowe, przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania bloku będziesz potrzebować:250 g
masła,2 szklanek
mleka w proszku,1/2 szklanki
mleka,3/4 szklanki
cukru,4 łyżek
kakao,
herbatników,
wafli,
bakalii – ilość według uznania.
Mleko,
masło,
kakao i
cukier przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Stopniowo dodawaj
mleko w proszku, cały czas mieszając. Dodaj pokruszone
herbatniki,
wafle i
bakalie. Przełóż na formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na kilka godzin.To błyskawiczne ciasto
czekoladowe, które jest jednocześnie łatwe w wykonaniu. Urzeka wyjątkowym smakiem, mimo swojej prostoty.Będziesz potrzebować:200 g
herbatników,1000 ml
mleka,1 szklanki
cukru,200 g
masła,3 łyżek
kakao,1 szklanki
kaszy manny.Formę o wymiarach 26×40 cm wyłóż folią aluminiową. Ułóż
herbatniki.W rondelku zagotuj
mleko z
cukrem i
kakao. Dodaj
masło. Wymieszaj do połączenia składników. Do gorącej masy dodaj
kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając.Gorącą masę przełóż do formy. Przykryj ją warstwą
herbatników. Wstaw do lodówki.Alternatywnie możesz przygotować
polewę czekoladową poprzez rozpuszczenie
czekolady w kąpieli
wodnej i dodanie
śmietanki kremówki.Sernik
czekoladowy na zimnoSernik
czekoladowy bez pieczenia – w wersji na zimno zachwyci swoim smakiem. Jego atutem jest także łatwość przygotowania – to zaledwie kilkanaście minut, nie licząc czasu tężenia.Zacznij od przygotowania
ciasteczkowego spodu – 200 g pokruszonych
ciastek wymieszaj z rozpuszczonym
masłem i wyłóż na dno tortownicy.Do przygotowania masy serowej będziesz potrzebować:1
twarogu (np. z wiaderka),400 g
gorzkiej czekolady,1 szklanki
cukru pudru.
Ser przełóż do miski i wymieszaj z
cukrem. Połamaną
czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada wystygnie, dodawaj do niej partiami
ser. Wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną masę wyłóż na
ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin.Na sernik
czekoladowy możesz wylać polewę z
mlecznej czekolady lub
galaretkę.To ciasta bez pieczenia szybkie i łatwe w przygotowaniu. Przyrządź je wszystkie – z pewnością zachwycą Cię smakiem.