Pomysły na domowe wypieki – jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki?

nazwa

Wykonanie

Jesteś osobą, która unika mąki? Wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z pysznych deserów w formie ciast. Wystarczy, że poznasz sprawdzone przepisy na wypieki domowe bez dodatku mąki. Szybko przekonasz się, że takie ciasto jest równie pyszne.
Wydaje Ci się, że ciasto czekoladowe bez mąki nie będzie dobrze smakować? Obawiasz się, że brak takiego „zagęszczacza” będzie skutkować tzw. zakalcem? Nic bardziej mylnego – udowadniają to poniższe przepisy na ciasto bez mąki.
Czekoladowe brownie z fasoli
Jeśli chcesz przygotować amerykańskie ciasto czekoladowe, poznaj przepis na brownie z czerwonej fasoli.
Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować:
2 puszki czerwonej fasoli,
2 duże dojrzałe banany,
4 jajka,
3 łyżki oleju,
3 łyżki kakao,
4 łyżki ksylitolu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie wypłucz. Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie dokładnie zblenduj. Masa powinna być gładka i jednolita.
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wyrównaj wierzch. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez 40-50 minut z górną i dolną grzałką (bez termoobiegu).
Intensywnie czekoladowe ciasto bez mąki
Potrzebne składniki to:
300 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
80 g cukru kokosowego,
5 jajek.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do ostygnięcia.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodając połowę cukru. Żółtka ubij z pozostałą częścią cukru – tak, aby uzyskać jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj masę czekoladową – cały czas mieszając. Następnie dodawaj partiami pianę białkową, delikatnie mieszając łyżką.
Tortownicę (średnia 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C przez 30 minut – grzałka góra-dół. Pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe możesz udekorować polewą. Możesz też podawać z bitą śmietaną, jogurtem, a nawet musem owocowym.
Niemiecki blok czekoladowy
Nie jest to typowe ciasto czekoladowe, jednak jego przepis nie uwzględnia dodatku mąki.
Aby przygotować ten smaczny deser, potrzebne będą takie składniki jak:
300 g gorzkiej czekolady,
300 g mlecznej czekolady,
150 g masła,
200 g śmietany kremówki,
300 g herbatników.
Czekolady połam na mniejsze kawałki. Dodaj masło oraz śmietanę i rozpuść w kąpieli wodnej. Na dno formy pokrytej papierem do pieczenia wyłóż cienką warstwę masy czekoladowej. Przykryj warstwą herbatników (w razie potrzeby można je dociąć). Nałóż kolejną warstwę kremu – tak, aby tylko przykryć ciastka. Wyłóż herbatniki. Czynność powtarzaj aż do momentu, gdy zabraknie składników.
Tak przygotowane ciasto bez mąki wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowy blok przełóż na deskę, odwracając do góry dnem. Pokrój w plasterki lub jeszcze mniejsze kawałki.
Deser możesz oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Możesz także polać pomadą czekoladową i posypać płatkami migdałów.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/pomysly-na-domowe-wypieki-jak-zrobic-ciasto-czekoladowe-bez-maki