Wykonanie
Jesteś osobą, która unika mąki? Wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z pysznych deserów w formie ciast. Wystarczy, że poznasz sprawdzone przepisy na wypieki domowe bez dodatku
mąki. Szybko przekonasz się, że takie ciasto jest równie pyszne.Wydaje Ci się, że ciasto
czekoladowe bez
mąki nie będzie dobrze smakować? Obawiasz się, że brak takiego „zagęszczacza” będzie skutkować tzw. zakalcem? Nic bardziej mylnego – udowadniają to poniższe przepisy na ciasto bez
mąki.
Czekoladowe brownie z
fasoliJeśli chcesz przygotować amerykańskie ciasto
czekoladowe, poznaj przepis na brownie z
czerwonej fasoli.Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować:2 puszki
czerwonej fasoli,2 duże dojrzałe
banany,4
jajka,3 łyżki
oleju,3 łyżki
kakao,4 łyżki
ksylitolu,2 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie wypłucz. Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie dokładnie zblenduj. Masa powinna być gładka i jednolita.Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wyrównaj wierzch. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez 40-50 minut z górną i dolną grzałką (bez termoobiegu).Intensywnie
czekoladowe ciasto bez
mąkiPotrzebne składniki to:300 g
gorzkiej czekolady,100 g
masła,80 g
cukru kokosowego,5
jajek.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej wraz z
masłem. Odstaw do ostygnięcia.
Białka oddziel od
żółtek. Z
białek ubij sztywną pianę, dodając połowę
cukru.
Żółtka ubij z pozostałą częścią
cukru – tak, aby uzyskać jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj masę
czekoladową – cały czas mieszając. Następnie dodawaj partiami pianę
białkową, delikatnie mieszając łyżką.Tortownicę (średnia 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C przez 30 minut – grzałka góra-dół. Pozostaw do ostygnięcia.Ciasto
czekoladowe możesz udekorować polewą. Możesz też podawać z
bitą śmietaną,
jogurtem, a nawet
musem owocowym.Niemiecki blok
czekoladowyNie jest to typowe ciasto
czekoladowe, jednak jego przepis nie uwzględnia dodatku
mąki.Aby przygotować ten smaczny deser, potrzebne będą takie składniki jak:300 g
gorzkiej czekolady,300 g
mlecznej czekolady,150 g
masła,200 g
śmietany kremówki,300 g
herbatników.
Czekolady połam na mniejsze kawałki. Dodaj
masło oraz
śmietanę i rozpuść w kąpieli
wodnej. Na dno formy pokrytej papierem do pieczenia wyłóż cienką warstwę masy czekoladowej. Przykryj warstwą
herbatników (w razie potrzeby można je dociąć). Nałóż kolejną warstwę kremu – tak, aby tylko przykryć
ciastka. Wyłóż
herbatniki. Czynność powtarzaj aż do momentu, gdy zabraknie składników.Tak przygotowane ciasto bez
mąki wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowy blok przełóż na deskę, odwracając do góry dnem. Pokrój w plasterki lub jeszcze mniejsze kawałki.Deser możesz oprószyć
kakao lub
cukrem pudrem. Możesz także polać pomadą
czekoladową i posypać
płatkami migdałów.