Wykonanie
Trufle to przysmak, który jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Intensywnie
czekoladowe, rozpływają się w ustach. Jeśli masz ochotę na domowe
cukierki, możesz przyrządzić je samodzielnie. Poznaj sprawdzony przepis na
trufle – ich smak będzie pozytywnym zaskoczeniem.
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser, którego historia prowadzi do Francji – do kulinarnego lidera: Auguste Escoffier’a. O ich powstaniu – jak to często bywa w kuchni – zadecydował przypadek. Gorąca
śmietanka trafiła nie do tego garnka co trzeba – zamiast z masą jajeczną wymieszała się z płynną
czekoladą. Taka mieszanka wcale jednak nie trafiła do kosza. Okazało się, że po zahartowaniu masę można formować, nadając jej różne kształty. W pierwotnej wersji przybrała kształt kulki, którą obtoczono w
kakaowym proszku.Jeśli chodzi o
trufle,
cukierki wyrażają bogactwo
czekoladowego smaku. To zasługa ganaszu – połączenia podgrzanej
śmietanki kremówki z rozpuszczoną
czekoladą. W przypadku tego przysmaku,
czekolady musi być bardzo dużo – to ona sprawia, że
trufle mają odpowiednią konsystencję i są bardzo ciężkie.Jeśli chodzi o
trufle, przepis uwzględnia również wiele dodatków. Sporą popularnością cieszy się
rum. Można jednak zastosować np. olejek nugatowy,
olejek migdałowy itp. – zgodnie z własnymi preferencjami.W klasycznej wersji,
trufle obtoczone są w
kakao, cukrze pudrze, siekanych orzechach czy płatkach
migdałów. Obecnie jednak można przyrządzić
cukierki w bardziej ekstrawaganckiej wersji, np. z
płatkami chili czy
przyprawą curry.Istnieje niejeden przepis na
trufle. Chociaż wszystkie są mocno zbliżone, niuanse mogą zadecydować o ich walorach
smakowych. Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonej receptury – takiej, która nigdy nie zawodzi.Do przygotowania domowych
cukierków będziesz potrzebować:10 tabliczek
czekolady o zawartości
kakao min. 70%,375 g
śmietany kremówki 30%,2 opakowania
cukru waniliowego,prawdziwe
kakao,kieliszek
rumu (może być też
brandy,
koniak,
likier pomarańczowy lub dowolna
wódka czysta).Uwaga!
Trufle czekoladowe przyrządzane z myślą o dzieciach nie powinny
mieć ani grama
alkoholu.7 tabliczek
czekolady rozpuść w kąpieli
wodnej.
Śmietanę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Połącz z
czekoladą. Dodaj
cukier waniliowy i
alkohol. Tak powstałą masę wylej do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia – wysokość masy powinna
mieć 2 cm. Wstaw na 12 godzin do lodówki.Po upływie tego czasu masę natnij nożem – tak, aby uzyskać kratkę o
boku ok. 1,5 cm. Szybko uformuj kulki i ponownie wstaw do lodówki.Rozpuść pozostałą część
czekolady. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie obtaczaj w niej dobrze schłodzone kulki. Ponownie wstaw do lodówki, a po kilkunastu minutach oprósz
kakao.Domowe
trufle można przełożyć do metalowego pojemnika i przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Pamiętaj, że zamiast
gorzkiej czekolady możesz użyć
czekolady białej lub
mlecznej.