Wykonanie
I mamy kolejne urodziny. Mam nadzieję, że siódemka przyniesie szczęście 🙂 Na taką okazję musiałam zrobić wyjątkowy tort. Genialne połączenie dwóch kremów. Obawiałam się, że nutella całkowicie zdominuje smak ciasta, ale jednak się myliłam.
Truskawki były równie wyczuwalne. Polecam
biszkopt upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie go pokroić na blaty.P.S. Jeśli do zdobienia
tortu będziecie używać posypki, tak jak ja, to zróbcie to tuż przed podaniem. Pod wpływem wilgoci może się rozpuścić. Drugiego dnia tort wyglądał jakbym rozsmarowała na nim Smurfa 😀Składniki
Biszkopt kakaowy:
jajka, 5 szt.
cukier brązowy, 165 ggorzkie
kakao, 40 g + łyżka do obsypania formy
mąka tortowa, 70 gNasączenie:
kawa rozpuszczalna, 130 ml
cukier brązowy, 2 łyżeczki
wódka truskawkowa, 100 ml
mascarpone, 200 gnutella, 200 gKrem
truskawkowy:
mascarpone, 300 g
truskawki, 700-800 g
śmietana tortowa 36%, 600 g
cukier puder, 3 łyżki
żelatyna fix deserowa, 1 opakowanie 60 gSposób przygotowania
Biszkopt:
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec stopniowo dodać
cukier i jeszcze chwilę miksować. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z
żółtkami. Dodać 2-3 łyżki
białek, żeby “rozluźnić” konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z
białek i bardzo delikatnie wymieszać. Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na funkcji góra-dół. Wyciągnąć foremkę z
ciastem i rzucić nią energicznie o blat. Kiedy wystygnie
biszkopt, podzielić go na 3 równe części.Nasączenie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Krem nutella: wymieszać
mascarpone z nutellą i odstawić do lodówki.Krem
truskawkowy: 500 g
truskawek zmiksować, wymieszać z
mascarpone i ostawić do lodówki. Mocno schodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Przygotować
żelatynę wg instrukcji na opakowaniu (użyłam zdecydowanie mniejszą ilość
wody). Dokładnie połączyć z gotową masą. W razie konieczności wstawić do lodówki, aby krem stężał. Następnie podzielić go na 2 części. Do jednej dodać pokrojone
truskawki.Przekładanie: ułożyć pierwszy blat. Polać 1/3 nasączenia. Rozsmarować połowę kremu z kawałkami
truskawek na
biszkopcie. Czynność powtórzyć. Pozostałą częścią kremu posmarować górę
tortu i boki. Górę
tortu ozdobić różyczkami z kremu, a boki kolorową posypką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.