Lody miętowe- domowe

nazwa

Wykonanie

Zrobienie własnych lodów bez specjalnej maszynki jest może i pracochłonne, ale trud się opłaca. Bo samemu można przygotować lody o wiele zdrowsze niż te kupne, wybór owoców jest coraz większy i ciągle można eksperymentować, by uzyskać nowe, zaskakujące smaki :)
Składniki na 3 pucharki :
300 ml śmietany 30%
50 ml jogurtu naturalnego- gęstego
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
4 garście świeżych liści mięty
łyżeczka kropel miętowych- niekoniecznie
Przygotowanie:
Liście mięty traktujemy blenderem następnie wlewamy jogurt i śmietanę
Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do podgrzania na mały ogień, ciągle mieszając
W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do masy z miętą i ubijamy aż zgęstnieje
Następnie ściągamy garnek z ognia i studzimy masę ( wtedy można dodać krople miętowe by podkręcić smak lodów)
Gotową masę przelewamy do pojemnika ( niech będzie taki by można było w nim masę lodową ubijać swobodnie ) i wkładamy do zamrażalnika
Przez 2-3 godziny co 30 min. należy wyciągać masę i ubijać mikserem
Czekoladę trzemy na tarce, na dużych oczkach i wsypujemy ją do masy miętowej za ostatnim mieszaniem (inaczej wiórki czekoladowe nam się rozpłyną ( i tak miałam, bo dodałam je za wcześnie ).
Przed podaniem lodów należy wyjęty z zamrażalnika pojemnik polać ciepłą wodą. Wtedy masa lodowa łatwiej nam wyjdzie, a dopiero potem pokroić i udekorować.
Miętę należy dokładnie zblendować by podczas jedzenia była delikatna.
Ktoś polecał by ostatecznie pozbyć się jej przecedzając, ja tego nie zrobiłam i lody były naprawdę super smaczne:)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/06/lody-mietowe-domowe.html