Wykonanie
Zrobienie własnych
lodów bez specjalnej maszynki jest może i pracochłonne, ale trud się opłaca. Bo samemu można przygotować
lody o wiele zdrowsze niż te kupne, wybór
owoców jest coraz większy i ciągle można eksperymentować, by uzyskać nowe, zaskakujące smaki :)Składniki na 3 pucharki :300 ml
śmietany 30%50 ml
jogurtu naturalnego- gęstego2
żółtka3 łyżki
cukru pudru1/2 tabliczki
czekolady mlecznej4 garście świeżych liści
miętyłyżeczka kropel
miętowych- niekoniecznie
Przygotowanie:Liście
mięty traktujemy blenderem następnie wlewamy
jogurt i
śmietanęWszystko razem mieszamy i wstawiamy do podgrzania na mały ogień, ciągle mieszającW osobnym naczyniu ubijamy
żółtka z
cukrem, dodajemy do masy z
miętą i ubijamy aż zgęstniejeNastępnie ściągamy garnek z ognia i studzimy masę ( wtedy można dodać krople
miętowe by podkręcić smak
lodów)Gotową masę przelewamy do pojemnika ( niech będzie taki by można było w nim masę
lodową ubijać swobodnie ) i wkładamy do zamrażalnikaPrzez 2-3 godziny co 30 min. należy wyciągać masę i ubijać mikserem
Czekoladę trzemy na tarce, na dużych oczkach i wsypujemy ją do masy miętowej za ostatnim mieszaniem (inaczej wiórki
czekoladowe nam się rozpłyną ( i tak miałam, bo dodałam je za wcześnie ).
Przed podaniem
lodów należy wyjęty z zamrażalnika pojemnik polać ciepłą
wodą. Wtedy masa lodowa łatwiej nam wyjdzie, a dopiero
potem pokroić i udekorować.
Miętę należy dokładnie zblendować by podczas jedzenia była delikatna.Ktoś polecał by ostatecznie pozbyć się jej przecedzając, ja tego nie zrobiłam i
lody były naprawdę super smaczne:)