Wołowy gulasz z winem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszny gulasz wołowy. Idealny z kaszą jęczmienną, ziemniakami lub makaronem. Obowiązkowo z ogórkiem kwaszonym. Jedziemy!
Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
1 cebula
1 marchewka
80-100 g selera
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 30%
5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wołowinę wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju rzepakowego. Kiedy mięso się ścięło, dodałam pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, starty na małych oczkach tarki seler, wino, paprykę słodką, ziela angielskie i liście laurowe. Dusiłam pod przykryciem półtorej godziny w razie potrzeby uzupełniając wodą. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotowałam jeszcze około 15 minut do zagęszczenia. Gotowe!
Źródło:http://qulinarny.blogspot.com/2019/06/woowy-gulasz-z-winem-i-warzywami.html