Wykonanie
5 (100%) 1 vote[s]Zupa śmietka od czasu do czasu gości w mojej kuchni i to w wielu wariantach . Jak sama nazwa
mówi jest to danie z resztek . Śmietką nazwali ją chłopcy , żartując sobie że zamiast do śmietnika wrzuciłam resztki do gara 😉 Oczywiście u nas nie wyrzuca się jedzenia , ani jego resztek , na takie frykasy czekają nasi współplemieńcy z podwórka . A jest ich sporo kaczuchy ,
kury ,
przepiórki , dwa koty i
pies wielkogabarytowy 😉 Tak więc jak widać, amatorów nie brakuje , za to resztek czasami tak 😉 Wracając do zupy , jest pyszna , a ta konkretna wersja
śmietki , na pewno zostanie przeze mnie powtórzona już całkiem świadomie . Dlatego też ją spisuję i publikuję , wtedy moja skleroza będzie mogła zerknąć jak zapomni , co zgarnęłam do gara że było tak pyszne 😉
składniki na niepełny garnek 3 l :0,4 kg
mielonego mięsa wołowego ,siedziało w zamrażarce już długo prosząc o amnestię 😉2
kiełbaski zwyczajne ( też pozostałość z mrocznych otchłani lodówki )6
pieczarek ( lekko przejrzałych 😉 )3 duże
cebule zagrożone mumifikacją1 cała i pół drugiej ,
czerwonej papryki dość dużej grubościennej ( miała być na surówkę ale jakoś się zapomniało 😉 )3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 puszka
pomidorówpół główki
czosnku2 łyżki słodkiej mielonej
papryki2 łyżki ostrej mielonej
papryki1 łyżka
brązowego cukru1 łyżeczka mielonego
kminkuchilli i
sól do smaku
natka pietruszkiokoło 2 l
wody1 łyżka
smalcuNa
smalcu podsmażamy mocno
mięso mielone . Jak się zrumieni , przekładamy do garnka . Na tej samej patelni, smażymy również pokrojone w dowolne kawałki :
paprykę ,
cebulę ,
pieczarki i posiekany
czosnek . Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy pokrojoną
kiełbasę i smażymy aż wszystko będzie porządnie przypieczone. Pod koniec smażenia dodajemy oba rodzaje
papryki mielonej i smażymy mieszając, jeszcze chwilkę . Przekładamy do garnka . Na patelnię , ciągle tą samą 😉 Wysypujemy
kminek i chwilkę smażymy ,żeby uwolnił aromat . Dosłownie minutkę .Do
kminku dokładamy
koncentrat pomidorowy i mieszamy , dalej smażąc , również nie dłużej niż minutę , dwie . Całość przekładamy do garnka, a patelnię zalewamy
wodą , doprowadzamy do wrzenia i jej zawartość wlewamy do garnka . Chodzi o to, żeby zebrać cały smak i aromat . Na koniec wlewamy do garnka resztę
wody , dodajemy
cukier ,
pomidory z puszki ,
sól i
chilli do smaku . Gotujemy na małym ogniu około godziny . Gotowe ,można serwować ,posypaną
natką pietruszki , która dodaje świeżości 😉 Smacznego !