Wykonanie
Rate this postPyszny soczysty
schab z grilla serwowany z sosem
cebulowym to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Proste do zrobienia , cieszy wszystkich domowników . Aromatyczny sos
cebulowy jest tu niekwestionowaną gwiazdą . Ten o tyle różni się od innych, że jego konsystencja nie jest gładka , co tylko wzbogaca teksturę potrawy 😉 Polecam tanie danie , które szybko się robi , taki kuchenny pewniak . Jedyna wada to mało efektowny kolor sosu , cóż nie wszystko jest w barwach tęczy 😉
składniki na 4 osoby:4 grube plastry
schabu bez tłuszczuszczypta suszonego
majerankusól ,
pieprz do smaku1 łyżka
oleju rzepakowegosos
cebulowy :4 raczej duże
cebule1 kostka bulionowa
mięsna ( pieczeniowa ) 2 szklanki
wody1 płaska łyżka
brązowego cukru1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
octu balsamicznego , ciemnego
sól ,
pieprz do smaku1 łyżka
mąki pszennej , rozrobiona z
wodą do zagęszczenia sosu
masło do duszenia
cebuli , około 1 łyżki
Schab delikatnie rozbijamy na kotlety , uważając żeby nie były zbyt cienkie . Każdy kawałek solimy ,
pieprzymy do smaku i nacieramy
olejem oraz suszonym
majerankiem . Odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki . W międzyczasie warto przygotować sos
cebulowy .
Cebulę obieramy ,
czosnek wyciskamy praską i rumienimy na
maśle z
cukrem. Jak już
cebula zrobi się miękka ale jeszcze nie przypieczona wlewamy
wodę .Doprowadzamy do wrzenia ,
ocet balsamiczny sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut . Po tym czasie sos zagęszczamy
mąką rozrobioną z
wodą do lubianej konsystencji i doprawiamy
pieprzem .
Schab grillujemy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron . Wykładamy na talerze i polewamy sosem
cebulowym . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!