Wykonanie
5 (100%) 8 vote[s]Ciekawy przepis, smaczne gołąbki z
młodej kapusty po benedyktyńsku . Nie wiem czy to oryginał , raczej nie zakładam . Dostałam od kogoś , kto dostał od innej osoby , po drodze do mnie każda z nich coś dodała od siebie . Oczywiście ja także użyłam modyfikacji pod gust mojej rodzinki 😉 Cóż , taki los przepisów , rzadko pozostają niezmienne wędrując od domu , do domu . Może i jakiś mnich w klasztorze Benedyktów zrobił gołąbki i zdradził przepis .. mało istotne . Najważniejsze , że gołąbki po benedyktyńsku są wyśmienite i naprawdę smakują inaczej niż klasyczne . Na chwilę obecną moje chłopaki uważają, że są najlepsze na świecie .. Ja też się podłączam do tej opinii 😉
składniki na około 10 gołąbków :farsz :1 kg
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej1
cebula, posiekana drobno , zrumieniona na
maśle2
jajka2 szklanki, wystudzonego
ryżu , ugotowanego na
bulionie wołowym ( na
trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki 😉 )2 łyżeczki
ostrej papryki1 płaska łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka granulowanego
czosnku3 łyżeczki słodkiej , mielonej
papryki2 łyżki
miodusól , świeżo mielony
pieprz do smaku1/2 pęczka świeżego , siekanego
koperkusos :1 litr
soku pomidorowego2 posiekane ,
cebule zrumienione na
maśle1 szklanka słodkiego,
czerwonego wina1 łyżeczka granulowanego
czosnkusól ,
pieprz do smaku4 łyżki słodkiej
śmietanymąka pszenna , rozrobiona z
wodą do zagęszczenia sosudodatkowo :oczywiście
młoda kapusta , duża główka 😉
smalec do smażenia
Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść
kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy jak to gołąbki , każdy ma swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym
smalcu . Podsmażamy do czasu , aż
kapusta się przyrumieni .Następnie zalewamy
sokiem pomidorowym ,
winem , dodajemy smażoną
cebulę , granulowany
czosnek ,
sól ,
pieprz do smaku . Dusimy do czasu , aż gołąbki zrobią się miękkie . Około godziny . Pod koniec duszenia wlewamy
śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji ,
mąką rozrobioną z
woda . Gotowe , serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z
pure ziemniaczano-
koperkowym 😉 Smacznego !