Wykonanie
Pyszne danie na obiad lub kolację …
filet z kaczki z woka … doprawiany
sosem sojowym,
imbirem i
czosnkiem … podawany z
makaronem ryżowym i
sezamem. Pycha!
Składniki:2 pojedyncze
filety z kaczki2-3 łyżki
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku wyciśnięte przez praskę1-2 cm świeżego
imbiru drobno poszatkowanego3 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
przyprawy chińskiej 5 smaków (można zastąpić 1/3 łyżeczki
cynamonu i szczypta potartych
goździków)świeżo mielony
pieprz1
cebulka szalotka drobno poszatkowana500 g zielonej
fasolki (użyłam mrożonej)1 łyżka
sosu sojowego, 1 łyżeczka
miodu do przygotowania
fasolki300 g
makaronu ryżowegoDodatkowo
sezam do posypaniaWykonanie:
Filet z kaczki myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1 cm paski. Do miseczki wlewamy
olej sojowy, wciskamy
czosnek , dodajemy
miód i posiekany
imbir. Marynatę mieszamy i wrzucamy do niej pokrojone
mięso, obtaczając je dokładnie marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.Gotujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do rozgrzanego woka wlewamy
olej kilka sekund podsmażamy
szalotkę i dodajemy
fasolkę szparagową, doprawiamy
sosem sojowym i
miodem). Gotową
fasolkę przekładamy z włoka na talerz (
fasolka powinna być chrupka). Dolewamy odrobinę
oleju i wrzucamy na gorącego woka
mięsko z kaczki wraz z marynatą. Smażymy kilka minut, do czasu aż
mięso nie będzie surowe, następnie dodajemy
fasolkę i mieszamy.Danie podajemy z
makaronem, posypane
sezamem.Smacznego!