Wykonanie
Poziom trudności
Stek po azjatycku to ulubione danie moje i moich
bliskich. Jak to się czasem zdarza, potrawa powstała po prostu z tego co miałam akurat w lodówce. Moje danie jest dość ostre z uwagi na
przyprawę do
steków. Można też użyć nieostrej
przyprawy do mięsa i dodać
papryczkę chili do warzyw.
Pak choy (
kapusta właściwa chińska) od kilku lat z powodzeniem uprawiam na działce.
Kapusta ta zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, jest także cennym źródłem żelaza oraz witamin – A, B, C i K.
Pak choi może być wykorzystywana w sałatkach, zupach, daniach orientalnych oraz jako dodatek do
mięs, ryb i
owoców morza. Pyszna jest na surowo, gotowana i smażona, W Azji najczęściej
kapusta pak choy jest jedynie lekko podgotowana na parze lub delikatnie podsmażona.Porcja dla 4 osóbSkładniki:4
steki z
rostbefu (grubości około 2 cm)
przyprawa do
steków – jaką najbardziej lubicie (u mnie mieszanka 6
papryk – prezent od koleżanki)3-4 ząbki
czosnku2 cm kawałek świeżego kłącza
imbiru1 łyżka
oleju rzepakowego5-8
zielonych szparagów2
kapusty pak choy (do zastąpienia przez
sałatę rzymską)2 garście
kiełków fasoli mung3 łyżeczki
sosu rybnego (można zastąpić
sosem sojowym)2 łyżeczki
octu ryżowego lub
winnegosos słodko-kwaśny (np. Thai Heritage)
ryż jaśminowy lub basmatiSposób przygotowania:
Steki przyprawić i odstawić, muszą osiągnąć temperaturę pokojową.
Ugotować
ryż.
Czosnek i
imbir obrać, posiekać.
Ze
szparagów odłamać dolne, twarde końcówki (wyrzucić), resztę pokroić na dwucentymetrowe kawałki.
Kapusty pak choy pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek i
imbir.
Po chwili dodać
szparagi, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Dodać
kapustę pak choy.
Gdy
kapusta zacznie wiotczeć dodać
kiełki,
sos rybny i
ocet. Smażyć 1 minutę, wyłączyć.
Steki smażyć na bardzo gorącej patelni, każdy po 1½ minuty z obu stron.
Odstawić na kolejne 3 minuty do odpoczęcia. Każdy
stek pokroić w średniej grubości plastry.
Na talerzu układać warstwami:
ryż, warzywa i
stek na wierzch. Całość polać gęstym
sosem słodko-kwaśnym (słodkim sosem
chili)
Smacznego!