Wykonanie
Gołąbki to moje ukochane danie zapamiętane z lat dzieciństwa, mama oczywiście robiła takie tradycyjne, zawijane w liście
kapusty, w gęstym
sosie pomidorowym. Potrafiłam wieczorem, siedząc przed telewizorem wciągnąć 3, same lub z bułeczką, oczywiście nie mówiąc o obiedzieCały wielki gar gołąbków znikał w dwa dni 😉Od jakiegoś czasu mojej rodzinie przygotowuję gołąbki bez zawijania takie w zwykłym
sosie pomidorowym ale przecież ja uwielbiam eksperymentować ze
smakami.Tym razem podsmażone na
maśle warzywa zmiksowałam i taki warzywny, gęsty krem dodałam do sosu, wyszedł palce lizać!Taki sos polecam nie tylko do gołąbków ale i pulpetów, spaghetti czy nawet pizzyCoś pysznegoOczywiście maminym gołąbkom wierna jestem do dziś i nigdy nie odmówię każdej ilości
Składniki:1 kg zmielonej
łopatki wieprzowej400g.
białego ryżu1 nieduża
biała kapusta ( użyłam
młodej)1
kajzerka namoczona w
mlekusól,
pieprz2 l rosołu lub
bulionu420g.
koncentratu pomidorowego Pudliszki1 duża
czerwona papryka2 mięsiste
pomidory1
cebula4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazyliąsól,
pieprzmasło klarowane do smażeniaPrzygotowanie:
Kapustę sparzyć, usunąć głąb, poszatkować.
Ryż ugotować al dente.Do
mięsa dodać
ryż,
kapustę, oraz odciśnięta z
mleka kajzerkę.Masę
mięsną doprawić
solą i
pieprzem.Nawilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki, ułożyć w głębokiej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
Sos pomidorowo-
paprykowy:
Paprykę,
pomidory,
cebulę oraz
czosnek pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać
masło klarowane, zeszklić warzywa.Przełożyć je do blendera , wlać jedną szklankę rosołu/bulionu, zblendować na gładki krem.W garnku zagotować pozostały rosół/bulion, zmiksowane warzywa oraz
koncentrat pomidorowy Pudliszki .Sos doprawić
solą,
pieprzem oraz
suszonymi pomidorami z
czosnkiem i
bazylią, całość wymieszać do połączenia się składników, zagotować.Sosem polać gołąbki.Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Gołąbki podawać np z młodymi
ziemniakami posypanymi
koprem lub z
pieczywem.
Smacznego#Pudliszki