Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

nazwa

Wykonanie

Share the post "Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad"
Dziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil. Przed podaniem warto wstawić ją na godzinkę do lodówki. Fajnie się wtedy “przegryzie” i będzie też przyjemnie chłodna. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
1/3 główki młodej kapusty, cienko posiekanej
1 marchewka, obrana i starta na tarce
1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
garść rzodkiewek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Dressing:
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
W większej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki.
W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
Wmieszaj dressing do surówki, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj!
Smacznego!
English version
Young cabbage salad
(4 servings)
Ingredients:
1/3 of young cabbage, thinly shredded
1 carrot, peeled and grated
1/4 onion, sliced
handful of cherry tomatoes, sliced(optional)
handful of radishes, sliced (optional)
1 tablespoon chopped parsley
salt, pepper
Ingredients for the dressing:
2 teaspoons of mustard
1 tablespoon of wine vinegar or lemon juice
1 teaspoon of olive oil
1 teaspoon of sugar
2 tablespoons of cream or greek yoghurt
2 tablespoons of mayonnaise
Preparation:
In a large bowl, mix all salad ingredients.
In a smaller bowl mix all dressing ingredients.
Mix the dressing into the salad, season with salt and pepper if necessary and serve!
Enjoy!
Share the post "Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad"
Źródło:https://karmelowy.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-young-cabbage-salad