Wykonanie
Papryka faszerowana
mięsem mielonym i
ryżem jest pysznym pomysłem na efektowny obiad. Osobiście, bardzo lubię
paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż
papryka surowa. W tym przepisie
papryki przekroiłam na pół i nadziałam
mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym
ryżem. Podałam je z kwaśną
śmietaną i świeżym
szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej nie trzeba dodawać do tego dania – taka wersja się sprawdzi idealnie. Do nadzienia z
mięsem możecie zamiast
ryżu dodać także
kaszę gryczaną, quinoa, pęczak lub
kaszę jęczmienną. Aby
papryki wyglądały efektowniej i ładnie się zapiekły, wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika posypiecie je
żółtym serem lub
mozzarellą. Ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ chciałam, aby danie było mniej kaloryczne. Oczywiście w taki sam sposób możecie przygotować różne rodzaje
papryk, aby prezentowały się ciekawiej na talerzu.
Papryka faszerowana
mięsem mielonym i
ryżem na pewno Wam posmakuje. Smacznego!Zobacz też:
Pomidory nadziewane
kaszą gryczaną,
boczkiem i
cebulkąPorcji: 6 Czas gotowania: 1 , 5 godzinySkładniki150 g
ryżu3
paprykiłyżka
oleju4 ząbki
czosnkuduża
cebula400 g
mięsa mielonego wołowego2
pomidory3 łyżeczki
papryki ostrej2 łyżki
papryki słodkiejsól i
pieprz do smakukwaśna
śmietana do podania
szczypiorek do podaniaPrzepis1
Ryż gotujemy do miękkości.
Papryki dokładnie myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.2
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek siekamy i podsmażamy na patelni na
oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy
mięso. Podsmażamy, by
mięso się zrumieniło.3W międzyczasie z
pomidorów pozbywamy się skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy ostrą i
słodką papryką. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż
pomidory zmiękną.4Do składników dodajemy ugotowany
ryż i doprawiamy
solą i
pieprzem, ewentualnie
papryką - według uznania.5Połówki
papryk nadziewamy farszem i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Podajemy z kwaśną
śmietaną i
szczypiorkiem.