ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

nazwa

Wykonanie

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest pysznym pomysłem na efektowny obiad. Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. W tym przepisie papryki przekroiłam na pół i nadziałam mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Podałam je z kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej nie trzeba dodawać do tego dania – taka wersja się sprawdzi idealnie. Do nadzienia z mięsem możecie zamiast ryżu dodać także kaszę gryczaną, quinoa, pęczak lub kaszę jęczmienną. Aby papryki wyglądały efektowniej i ładnie się zapiekły, wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika posypiecie je żółtym serem lub mozzarellą. Ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ chciałam, aby danie było mniej kaloryczne. Oczywiście w taki sam sposób możecie przygotować różne rodzaje papryk, aby prezentowały się ciekawiej na talerzu. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem na pewno Wam posmakuje. Smacznego!
Zobacz też:
Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 , 5 godziny
Składniki
150 g ryżu
3 papryki
łyżka oleju
4 ząbki czosnku
duża cebula
400 g mięsa mielonego wołowego
2 pomidory
3 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
kwaśna śmietana do podania
szczypiorek do podania
Przepis
1
Ryż gotujemy do miękkości. Papryki dokładnie myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.
2
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na patelni na oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy, by mięso się zrumieniło.
3
W międzyczasie z pomidorów pozbywamy się skórek, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy ostrą i słodką papryką. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż pomidory zmiękną.
4
Do składników dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką - według uznania.
5
Połówki papryk nadziewamy farszem i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/05/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i-ryzem