Wykonanie
Tiramisu z
truskawkami to obłędne ciasto
tortowe z puszystym kremem i z
truskawkami. Pyszne deserowe ciasto, w sam raz na zbliżający Dzień
Matki. Nie za słodkie, mocno wilgotne, z rozpływającym się w ustach kremem à la tiramisu, z
dżemem truskawkowym i świeżymi
truskawkami. Oprószone
kakao, jak w klasycznym tiramisu. Dla odmiany, w tej wersji tiramisu nie znajdziecie smaku
kawy, jej rolę przejął
likier kokosowy. Cudo, upieczcie swoim Mamom, a może dla dzieci, które przyjdą w odwiedziny? Bardzo polecam.Składniki na
biszkopt:4 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków135 g
mąki pszennej (tortowej)55 g
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Bezpośrednio do masy jajecznej przesiać
mąkę pszenną i
skrobię ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły (nie mikserem!).Formę o wymiarach dolnych 32 x 22 cm i wysokości 6 cm (
biszkopt aż tak nie wyrośnie, ale ciasto po przełożeniu kremem i
truskawkami ma wyskość 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć masę
biszkoptową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić wzdłuż na 2 blaty.Nasączenie:50 ml
likieru kokosowego50 ml
wodySkładniki wymieszać.Krem à la tiramisu:7
żółtek (z dużych
jajek)175 g drobnego
cukru do wypieków40 ml
likieru kokosowego600 g
serka mascarpone, schłodzonego525 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejNa palniku nad kąpielą
wodną (garnuszek z lekko gotującą się
wodą) umieścić miseczkę. Do niej wbić
żółtka, dodać
cukier i
likier. Ubijać mikserem ręcznym do momentu, gdy mieszanka wyraźnie zgęstnieje i się napuszy (nawet do 15 minut). Zdjąć z kąpieli
wodnej i ubijać jeszcze przez 2 minuty, do przestudzenia. Całkowicie wystudzić.W misie miksera lekko rozetrzeć
mascarpone, dodać do niego ubity krem
żółtkowy (zabaglione) i ubić, do gładkości. W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać szpatułką do kremu.Ponadto :400 g
dżemu truskawkowego (najlepiej gładkiego, bez dużych kawałków
owoców)600 g
truskawekkakao, do oprószeniaWykonanie:Pierwszy z blatów
biszkoptowych ułożyć z powrotem formie, w której piekliśmy
biszkopt i nasączyć połową przygotowanej mieszanki kokosowej. Posmarować połową
dżemu a na
dżem wyłożyć
truskawki (mniej więcej połowę) pokrojone na plasterki. Krem à la tiramisu podzielić na 2 części. Jedną część kremu wyłożyć na warstwę
truskawek i wyrównać. Na krem położyć drugi blat
biszkoptowy, nasączyć pozostałą mieszanką
kokosową, Posmarować resztą
dżemu a na
dżem wyłożyć
truskawki pokrojone na plasterki. Przykryć resztą kremu i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Przed podaniem i krojeniem tort oprószyć
kakao. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).