Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree

nazwa

Wykonanie

Share the post "Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree"
Smak pieczonego czosnku poznałam już jakiś czas temu na warsztatach, w których dodawaliśmy go do sosu grzybowego . Dzięki niemu smak sos nabrał dosłownie innego wymiaru! Zaczęłam dodawać go do wielu innych potraw i zawsze smak był o niebo lepszy. Dziś proponuję klasyczne puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem, serkiem śmietankowym i ziołami. Jest przepyszne! Polecam do każdego dania głównego.
Scroll down for recipe in English
(6 porcji)
Składniki :
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
4 łyżki serka śmietankowego
4 łyżki masła
główka pieczonego czosnku (przygotowanego jak w tym przepisie)
4 łyżki posiekanych świeżych ziół mielonych (bazylia, szczypiorek, rozmaryn, oregano, itp.)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 30-40 minut, po czym odcedź.
Dodaj serek śmietankowy, masło, pieczony czosnek, dopraw solą i pieprzem i utłucz lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj do uzyskania jednolitego i gładkiego puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
English version
Garlic herb potato puree
(6 servings)
Ingredients:
1 kg potatoes, peeled and cut in thick dice
4 tbsp cream cheese
4 tbsp unsalted butter
1 head of roasted garlic (drections in this recipe)
4 tbsp fresh herbs, minced (basil, chives, rosemary, oregano, etc)
salt and pepper
Preparation:
Cook potatoes in covered pot over medium heat in salted water until very tender, about 30-40 minutes. Drain off the water.
Add cream cheese, butter, roasted garlic, herbs to cooked potatoes, season with salt and pepper and mash until smooth. Add additional salt and pepper, if needed.
Enjoy!
Share the post "Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree"
Źródło:https://karmelowy.pl/puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-garlic-herb-potato-puree