Wykonanie
Chleb z ziarnami jest prostym przepisem, który pokochacie. Recepturę na niego zdobyłam kilka dni temu i robiłam ten chlebek już dwa
razy. Spróbowałam go podczas świąt u cioci, kiedy był prosto wyjęty z piekarnika, z
masłem… Niebo w gębie! Chlebek dzięki zawartości zróżnicowanych rodzajów zbóż, jest bardzo syty i pożywny. Uważam, że z powodzeniem może nam zastąpić typowe
pszenne pieczywo. Nie jest on bowiem, ani nadmuchaną
bułką, ani twardawym pumperniklem, za którym nie wszyscy przepadają. Po upieczeniu i wystudzeniu
chlebka możecie go śmiało mrozić, aby
mieć w domu zawsze świeże
pieczywo 🙂 Zamierzam taką praktykę wypracować u siebie.Mam nadzieję, że wypróbujecie receptury na ten pyszny chlebek pszenny z ziarnami, warto! Smacznego!Zobacz też:
Kakaowe ciastka owsiane z
orzechamiProste ciasto
bananoweChlebek odrywany z
suszonymi pomidoramiPrzepis na
chleb pszenny z ziarnamiPorcji: 2 keksówki 20x10 cm Czas gotowania: 2 godzinySkładniki0,5 kg
mąki pszennej - typ 4055 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka
soli0,5 szklanki
otrąb pszennych0,5 szklanki
płatków owsianych1/4 szklanki
siemienia lnianego2 łyżki
słonecznikałyżka
sezamu2 szklanki
wodyPrzepis1Z powyższego przepisu wyjdzie nam ciasto na dwie keksówki 20x10 cm. Możecie też
chleb upiec w jednej większej.2
Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z
cukrem oraz 1/4 szklanki
wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.3Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki:
mąkę,
sól,
otręby,
płatki, siemię,
słonecznik i
sezam. Mieszamy.4Do miski wlewamy rozrobione
drożdże i
wodę - robimy to stopniowo. Na samym początku mieszajcie ciasto łyżką, a kiedy nabierze zwartej konsystencji, zacznijcie wyrabiać ręcznie kilka minut, do dokładnego połączenia się składników.5Ciasto przekładamy do foremek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni - piekarnik góra dół.