ßßß Cookit - przepis na Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Chleb z ziarnami jest prostym przepisem, który pokochacie. Recepturę na niego zdobyłam kilka dni temu i robiłam ten chlebek już dwa razy. Spróbowałam go podczas świąt u cioci, kiedy był prosto wyjęty z piekarnika, z masłem… Niebo w gębie! Chlebek dzięki zawartości zróżnicowanych rodzajów zbóż, jest bardzo syty i pożywny. Uważam, że z powodzeniem może nam zastąpić typowe pszenne pieczywo. Nie jest on bowiem, ani nadmuchaną bułką, ani twardawym pumperniklem, za którym nie wszyscy przepadają. Po upieczeniu i wystudzeniu chlebka możecie go śmiało mrozić, aby mieć w domu zawsze świeże pieczywo 🙂 Zamierzam taką praktykę wypracować u siebie.
Mam nadzieję, że wypróbujecie receptury na ten pyszny chlebek pszenny z ziarnami, warto! Smacznego!
Zobacz też:
Kakaowe ciastka owsiane z orzechami
Proste ciasto bananowe
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami
Przepis na chleb pszenny z ziarnami
Porcji: 2 keksówki 20x10 cm Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
0,5 kg mąki pszennej - typ 405
5 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
0,5 szklanki otrąb pszennych
0,5 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
łyżka sezamu
2 szklanki wody
Przepis
1
Z powyższego przepisu wyjdzie nam ciasto na dwie keksówki 20x10 cm. Możecie też chleb upiec w jednej większej.
2
Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z cukrem oraz 1/4 szklanki wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
3
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, otręby, płatki, siemię, słonecznik i sezam. Mieszamy.
4
Do miski wlewamy rozrobione drożdże i wodę - robimy to stopniowo. Na samym początku mieszajcie ciasto łyżką, a kiedy nabierze zwartej konsystencji, zacznijcie wyrabiać ręcznie kilka minut, do dokładnego połączenia się składników.
5
Ciasto przekładamy do foremek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni - piekarnik góra dół.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/01/latwy-chleb-z-ziarnami