ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka jak faworki (bezglutenowe)

Kruche ciasteczka jak faworki (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Sprytny sposób na przemyt warzyw 🙂
Składniki:
Mąka uniwersalna bezglutenowa 3 szklanki (u mnie Mehl Farine)
Mąka owsiana 1 szklanka
Mąka gryczana ¼ szklanki
Proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki
Cukier dark muscovado 50 g
Cukier waniliowy 10 g
Olej kokosowy rozpuszczony ¾ szklanki
Olej słonecznikowy ¼ szklanki
Ocet balsamiczny 3 łyżki
Mus z warzyw (ugotowane 3 marchewki i 1 pietruszka, wystudzone i zmiksowane na gładko)
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką kukurydzianą
Rozwałkowane ciasto ciąć na kształt faworków
Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w piekarniku z termo obiegiem, w temperaturze 170°C
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego! 🙂
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/index.php/2016/02/03/kruche-ciasteczka-jak-faworki-bezglutenowe