Wykonanie
Poziom trudnościUszka z
mięsem uwielbiam jeść razem z rosołem. Gdy ugotuję rosół, często z ugotowanego
mięsa przygotowuję farsz, którym wypełniam paszteciki, krokiety, uszka/pierożki lub kluski śląskie. Do zmielonego
mięsa wystarczy dodać usmażoną
cebulę, wszystko doprawić
solą i
pieprzem i voilà – mamy pyszny farsz. Jeśli nie jesteście smakoszami gotowanej
marchewki,
korzenia pietruszki czy
selera, to też można je zmielić razem z gotowanym
mięsem.Porcja na ok. 50 uszek/pierożkówSkładniki:Ciasto:250 g
pszennej mąki100 ml gorącej
wody (wrzątku)50 ml zimnej
wody1 łyżka
oleju rzepakowegoFarsz:½ kg ugotowanego
mięsa z rosołu (u mnie
wołowina i odrobina
indyka ze skrzydła)2
cebule100 ml
oleju rzepakowegosólświeżo zmielony
pieprzSposób przygotowania:Przygotować ciasto. Do miski wsypać
mąkę, dodać gorącą i zimną
wodę oraz
olej. Zamieszać, przykryć talerzem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto zagnieść na gładko, z powrotem przełożyć do miski i przykryć, odstawić.
Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na
oleju.
Mięso zmielić, dodać
cebulę razem z
olejem, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Ciasto na pierogi odcinać małymi porcjami. Każdą porcję cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 7-8 cm.
Na każdym placku, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi złożyć do siebie, zlepić.
Sklejone pierożki owijać wkoło wskazującego palca i kciukiem sklejać rogi.
Odkładać je na drewnianą deskę lub podsypaną
mąką dowolną powierzchnię.
W garnku zagotować
wodę, posolić. Uszka wrzucić na wrzątek, gdy wypłyną gotować je przez 2 minuty.
Wyłowić je łyżką cedzakową. Pierogi podawać w rosole lub same, okraszone
cebulką lub skwarkami.
Smacznego!