Wykonanie
Share the post "Pieczone kacze udka w
sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce"Dziś przedstawiam Wam przepis na moją ukochaną
kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego
mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z
kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w
sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem
miodu i
pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 udka z
kaczki1 łyżeczka mielonej
kolendry, mielonej
gałki muszkatołowej i mielonego
imbiruSkładniki na sos:sos z pieczenia udek25 g
cukru2 łyżki
miodu150 ml
octu z
czerwonego winasok z 2
pomarańczysok z 2
cytryn1 łyżka
masłaPrzygotowanie:Nakłuj skórkę udek widelcem i natrzyj porządnie
mieszanką przypraw. Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do lodówki na 2 godziny.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, po nagrzaniu włóż naczynie z udkami skórą do góry i piecz przez 1 godzinę 10 minut, obracając raz lub dwa
razy, aż będą rumiane i chrupiące.Przełóż upieczone udka na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.W celu przygotowania sosu, przelej sos z pieczenia udek do rondelka (odlej nadmiar tłuszczu) dodaj
cukier i
miód i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru.Dodaj
ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj
sok pomarańczowy i
cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj
masło. Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English versionRoasted duck legs with sweet sour sauce(4 servings)Ingredients:4 duck legs1 tsp each of ground coriander, ground nutmeg and ground gingerIngredients for sweet sour sauce:juices from the roasted duck legs25 g of sugar2 tbsp honey150 ml red
wine vinegarjuice from 2 orangesjuice from of 2 lemons1 tbsp of butterPreparation:Pierce duck skin a few times with a fork and rub with mixed spices. Transfer into baking dish and place in the refrigerator for 2 hours.Preheat the oven to 180 oC, put in baking dish with duck legs, skin
side up and roast for1 h 10 minutes. Turn once or twice and roast until crispy.Transfer roasted duck legs on a
plate and leave to rest, uncovered, in a warm place.For the sauce, transfer juices from the roasted duck legs into saucepan (drain any excess of fat), sprinkle with sugar and add honey. Cook over medium heat, stirring, until nicely caramelised.Add vinegar allow to bubble until reduced by half. Stir in orange and lemon juices and cook again until reduced by half and beat in a knob of butter. Season with salt and pepper if necessary.
Serve duck legs with sweet sour sauce and fovourite sides.Enjoy!
Share the post "Pieczone kacze udka w
sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce"