ßßß Cookit - przepis na Currywurst

Currywurst

nazwa

Wykonanie

Share the post "Currywurst"
Jakiś czas temu wpadła w moje ręce książka “Street food żarcie z ulicy”, była jako gratis do jednej z gazet, a że jestem niepoprawną kolekcjonerką książek kucharskich, zakupiłam ją bez wahania 😉 Już po pierwszym przekartkowaniu moją uwagę zwrócił przepis na currywurst, gdzie w przedmowie autorzy zasygnalizowali, że jest to absolutny hit na ulicach Berlina. Podobno historia tej kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Currywurst
(4 porcje)
Składniki:
500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki
2 cebule, pokrojone w piórka
2 łyżki octu z białego/czerwonego wina
2 łyżki miodu
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka mielonego chilli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
4 ogórki konserwowe, pokrojone w kosteczkę
4 pszenne bułki, halved and toasted
Przygotowanie:
Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż kiełbasę, obsmaż do ładnego zarumienienia i przełóż na talerz.
Do tej samej patelni dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty.
Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę.
Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki.
Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Currywurst
(4 servings)
Ingredients:
500 g of sausage, cut into thick slices
2 onions, sliced
2 tablespoons of white/red wine vinegar
2 tablespoons of honey
250 ml tomato passata
1 tablespoon of curry powder
1 teaspoon of ground chilli
1 tablespoon of ground sweet pepper
4 gherkins, diced
4 buns, halved and toasted
Preparation:
Heat large pan over medium heat, add sausage, cook until browned and transfer on the plate.
Add a little oil to the same pan,add onions and cook until translucent. Add vinegar, honey and 4-5 tablespoons of water and cook for about 3 minutes.
Add the passata along with the spices, cook until the sauce thickens, then stir in the sausage.
Carve out some stuffing form the bottoms, add sausage with the sauce, sprinkle with gherkins and cover with the other part of the bun.
Serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Currywurst"
Źródło:https://karmelowy.pl/currywurst