Wykonanie
Share the post "Currywurst"Jakiś czas temu wpadła w moje ręce książka “Street food żarcie z ulicy”, była jako gratis do jednej z gazet, a że jestem niepoprawną kolekcjonerką książek kucharskich, zakupiłam ją bez wahania 😉 Już po pierwszym przekartkowaniu moją uwagę zwrócił przepis na currywurst, gdzie w przedmowie autorzy zasygnalizowali, że jest to
absolutny hit na ulicach Berlina. Podobno historia tej
kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i
powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to
kiełbasa w pikantnym sosie podana w
bułce i posypana posiekanymi
korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in EnglishCurrywurst(4 porcje)Składniki:500 g
kiełbasy pokrojonej w grube plasterki2
cebule, pokrojone w piórka2 łyżki
octu z białego/czerwonego
wina2 łyżki
miodu250 ml passaty pomidorowej1 łyżka
curry w proszku1 łyżeczka mielonego
chilli1 łyżka mielonej
słodkiej papryki4
ogórki konserwowe, pokrojone w kosteczkę4
pszenne bułki, halved and toastedPrzygotowanie:Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż
kiełbasę, obsmaż do ładnego zarumienienia i przełóż na talerz.Do tej samej patelni dodaj odrobinę
oleju jeżeli to konieczne, włóż
cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj
ocet,
miód i 4-5 łyżek
wody i smaż przez około 3 minuty.Dodaj passatę wraz z
przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj
kiełbasę.Wydrąż
spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż
kiełbasę w sosie, posyp
korniszonami i przykryj drugą częścią
bułki.Podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionCurrywurst(4 servings)Ingredients:500 g of sausage, cut into thick slices2 onions, sliced2 tablespoons of white/red
wine vinegar2 tablespoons of honey250 ml tomato passata1 tablespoon of
curry powder1 teaspoon of ground
chilli1 tablespoon of ground sweet pepper4 gherkins, diced4 buns, halved and toastedPreparation:Heat large pan over medium heat, add sausage, cook until browned and transfer on the
plate.Add a little oil to the same pan,add onions and cook until translucent. Add vinegar, honey and 4-5 tablespoons of water and cook for about 3 minutes.Add the passata along with the spices, cook until the sauce thickens, then stir in the sausage.Carve out some stuffing form the bottoms, add sausage with the sauce, sprinkle with gherkins and cover with the other part of the bun.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Currywurst"