Wykonanie
Tak, wiem…
lody na śniadanie. Z lekka przegięcie. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Ale niczego nie żałuję ;) Omlet był boski. Po wlaniu soku troszkę
traci na objętości, za to jest bardzo wilgotny, a całe ciasto przechodzi smakiem
pomarańczy. Bardzo polecam :)Składniki
jajka, 2 szt.
mąka, 2 łyżki
mleko, 3 łyżkiskórka z
pomarańczy, 1/3 łyżeczki
masło do smażenia, 1 łyżeczkasok z 1
pomarańczymiód, 1-2 łyżeczki
lody śmietankowe, 3 gałkiSposób przygotowania
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno.
Żółtka zmiksować z
mąką,
mlekiem i i skórką. Na patelni rozgrzać
masło. Wylać ciasto. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.W międzyczasie wycisnąć sok z
pomarańczy i wymieszać z
miodem. Wlać połowę mieszanki na patelnię z omletem.
Syrop powinien zacząć wrzeć. Kiedy cały wchłonie się w ciasto obrócić omlet i wlać pozostałą część płynu.Złożyć omlet podwijając jego dwa brzegi pod spód. Przełożyć na talerz. Podawać z
lodami.