Wykonanie
Święta, święta i po świętach!
Pora na powrót do codzienności i bardziej przyziemnych potraw jak zupa pomidorowa na skrzydełkach z
kurczaka. Bardzo stęskniłam się za zupą, zwłaszcza za
pomidorową. Ostatnio wypróbowałam przepis na
pomidorową, taką mocno
pomidorową z dużymi oczkami tłuszczu i z
mięsną wkładką. Zupa musi być pożywna!
6 porcjiSkładniki:1 kg skrzydełek z
kurczaka1½ l wrzątku3
marchewki1 duży korzeń
pasternaka lub
pietruszki200 g
selera1
cebula1
czosnek solo2
liście laurowe100 g
pomidorowego przecieru (koncentratu)150 ml
śmietanki, 30%
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku do smaku3 łyżki
natki pietruszkiObierz
marchewkę,
pasternak i
seler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek, dodaj
przyprawy, pokrojoną
cebulę.
czosnek i
laurowy liść. Gotuj
bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz
mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj
przecier pomidorowy i
śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw
solą i
przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję
mięsa, wlej zupę i posyp
natką pietruszki. Smacznego!