Zupa pomidorowa na skrzydełkach

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach! Pora na powrót do codzienności i bardziej przyziemnych potraw jak zupa pomidorowa na skrzydełkach z kurczaka. Bardzo stęskniłam się za zupą, zwłaszcza za pomidorową. Ostatnio wypróbowałam przepis na pomidorową, taką mocno pomidorową z dużymi oczkami tłuszczu i z mięsną wkładką. Zupa musi być pożywna!
6 porcji
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1½ l wrzątku
3 marchewki
1 duży korzeń pasternaka lub pietruszki
200 g selera
1 cebula
1 czosnek solo
2 liście laurowe
100 g pomidorowego przecieru (koncentratu)
150 ml śmietanki, 30%
sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
3 łyżki natki pietruszki
Obierz marchewkę, pasternak i seler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek, dodaj przyprawy, pokrojoną cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję mięsa, wlej zupę i posyp natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/przepis-na-pomidorowa-proste-zupy