Klops z leśnymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone)
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 jajka
majeranek, oregano i koperek suszone
ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby
Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć, dodać do masy mięsno-grzybowej
Dodać żółtka, przyprawy, wymieszać
Białka jaj ubić na pianę i dodać je do całości, delikatnie wymieszać, jeśli uznamy że masa nie jest zbytnio ścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić
Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem
Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę.
Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/01/klops-z-lesnymi-grzybami.html