ßßß Cookit - przepis na Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pierwsze w tym roku wspólne pieczenie, dziękuję Aniu za zaproszenie:)
Podaję za blogiem W poszukiwaniu Slow Life (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej).
Zaczyn 2-fazowy:
1 etap:
50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego)
100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700)
50 g letniego mleka
Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin.
2 etap:
ciasto z 1. etapu (200 g)
100 g mąki pszennej typ 550, u mnie typ 520
50 g letniego mleka
Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Ważne jest, aby zaczyn nie dojrzewał za długo, gdyż ciasto stanie się zbyt kwaśne. Przed dodaniem do ciasta powinien mniej-więcej podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna być lekko wklęsła. (U mnie nie była).
Ciasto na chałkę :
cały zaczyn (350 g)
400 g mąki pszennej (u mnie typ 520)
50 g płynnego ostudzonego masła
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętej chałki
ziarno sezamu
Przygotowanie:
Składniki dobrze wyrobić (jajka można wcześniej ubić), jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne
Zostawić na 10 min. po czym ponownie krótko wyrobić (10-15 sekund)
Zostawić na 10 min. i ponownie krótko wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę
Po godzinie odgazować ciasto, najlepiej uderzając w nie pięścią i zostawić na kolejną godzinę do wyrastania
Uformować chałkę – wybrałam formę warkocza. Trzeba wtedy podzielić ciasto na 3 części, uformować w miarę równe ruloniki i zapleść elegancki warkocz. Nie jest to trudne, gdyż ciasto bardzo dobrze współpracuje, jest elastyczne i nie klei się do rąk, bardzo łatwo daje się formować
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny. U mnie po godzinie już była wyrośnięta i gotowa do pieczenia
Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, posypać tym, co się lubi – ja posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem)
Pieczemy ok. 30 min.
Moja chałka miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem.
Mnie b. smakowała.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/01/chaka-na-zakwasie.html