Okonomiyaki – placki po japońsku

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 11 stycznia 2019
Nowy Rok zaczęłam odwiedzinami w Japońskim supermarkecie Mitsua. Akurat były tam pokazy jak zrobić ciasto na okonomiyaki, połączone z występami zespołu z bębnami. Oczywiście nie mogłam sobie odmówić zwiedzenia sklepu spożywczego. Dosłownie czułam się tak, jakbym była w Japonii. Zobaczyłam pełno produktów prosto z kraju kwitnącej wiśni. To jest zupełnie inny świat.
Przepis na japońskie placki zrobił mój syn, który jest zakochany w kulturze i kuchni tego kraju. Placki wyszły bardzo smaczne, tanie i o dziwo zrobienie ich było mało skomplikowane. Główne składniki to kapusta i mąka.
Składniki
mąka pszenna - 1 szklanka
średniej wielkości ziemniaki - 2 sztuki
tofu - 1/2 kostki
bulion warzywny - 1 szklanka
sól - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 1 łyżka
kiszony imbir - 1/4 szkalnki
mała cebula - 1 sztuka
zmielone złote siemię lnianie - 4 łyżki
posiekany szczypiorek - 1 pęczek
poszatkowana kapusta - 3 szklanki
Instrukcje
Cebulę, ziemniaki i tofu miksujemy w blenderze razem z bulionem warzywnym.
Zawartość blendera wylewamy do miski i miksujemy z resztą składników, oprócz kapusty i szczypiorku.
Miskę z ciastem przykrywamy i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.
Kapustę drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
Smażymy z obu stron pod przykryciem na małym ogniu przez około 4 minuty.
Okonomiyaki podajemy z majonezem i ketchupem, posypane szczypiorkiem.
@ placki formujemy dosyć duże
@ z podanych w przepisie proporcji wychodzą około 4 sztuki
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/okonomiyaki-placki-po-japonsku