Wykonanie
Idealny przepis dla miłośników
dżemu, którzy mają ochotę na zdrowszą, codzienną wersję tego smakołyku.
Dżem chia jest nie tylko super szybki w przygotowaniu, słodzony naturalnie (lub wcale), ale też bardzo uniwersalny, bo można go przygotować przy użyciu przeróżnych
owoców – moje ulubione to zdecydowanie
truskawki,
maliny,
borówki,
wiśnie,
śliwki, a nawet
brzoskwinie czy
mango!
Dżem chiaPorcje: 1 mały słoiczekSkładniki► dowolne
owoce świeże lub mrożone [2 szklanki
owoców pokrojonych w drobną kostkę]► chia [2 łyżki]Dodatkowo►
woda [4 łyżki]►
miód lub
ksylitol [według uznania]Przygotowanie
Owoce przerzucić do rondelka, dodać
wodę i zagotować.Doprowadzić do wrzenia, aż
owoce puszczą
wodę i zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia, dosypać chia, porządnie wymieszać i dosłodzić do smaku (ilość słodzidła będzie zależeć od użytych
owoców, niekiedy można w ogóle pominąć ten krok).Przestudzić i przechowywać w słoiku w lodówce do 3-4 dni.Smacznego!